Συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να ελέγξει τις ενστάσεις επί του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, που περιλαμβάνει τη γενική ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ήδη τα μέλη της επιτροπής μελετούν τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά λίγες, κυρίως λόγω της σωστής δουλειάς που έγινε εξ΄ αρχής από τον ΕΟΦ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά λάθη.

Στην πλειονότητά τους, οι διαφορές που προκύπτουν αποδίδονται στην επιλογή των χωρών για την εξαγωγή των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης ή στην επιλογή των σκευασμάτων με τα οποία γίνονται οι συγκρίσεις. 

Σημειώνουμε ότι οι ενστάσεις αυτές αφορούν το τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο θα ισχύσει για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 27/1/2017 και για τα φαρμακεία από 16/2/2017. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ και εδώ).

Στο μεταξύ όμως, ήρθε η σειρά της εφαρμογής του δελτίου τιμών που είχε εκδοθεί νωρίτερα από το υπουργείο Υγείας, προκαλώντας σύγχυση στους φαρμακοποιούς. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ). Η εφαρμογή αυτού, ίσχυσε από 10 Ιανουαρίου στο χονδρεμπόριο - φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς φαρμακοποιών - και θα ισχύσει από 25 Ιανουαρίου στα φαρμακεία.

Πρόκειται για το ενδιάμεσο δελτίο τιμών, που εκδόθηκε ύστερα από αίτημα των φαρμακευτικών εταιριών και περιλαμβάνει μειώσεις στις τιμές 186 σκευασμάτων. Με τις μειώσεις αυτές οι εταιρίες προχώρησαν στην παροχή έκπτωσης από μόνες τους, αποφεύγοντας έτσι δραματικές περικοπές από την γενική ανακοστολόγηση που ακολούθησε.

Εξαιτίας της σύνδεσης λοιπόν των δύο δελτίων, επικράτησε η αντίληψη στην αγορά, ότι το ενδιάμεσο δελτίο είχε ενσωματωθεί με το τελευταίο, και δεν θα υπήρχε μεσοδιάστημα εφαρμογής για το δελτίο τιμών με τις εθελοντικές εκπτώσεις.

Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη, προκάλεσε ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος επέστησε την προσοχή στους φαρμακοποιούς για τις τιμές με τις οποίες προμηθεύονται φάρμακα από τις φαρμακαποθήκες, προειδοποιώντας ότι η ΗΔΙΚΑ θα εφαρμόσει τις νέες μειωμένες τιμές λιανικής από τις 25 Ιανουαρίου.

Σημειώνουμε πάντως, ότι μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και με την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων και την έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων επί της γενικής ανατιμολόγησης, αναμένεται να συμπεριληφθεί στη σχετική υπουργική απόφαση και παράγραφος, η οποία θα κάνει μνεία στην απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, χωρίς να χρειαστεί άλλη ξεχωριστή υπουργική απόφαση.