Ο κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο πατέρας του 10χρονου Μιχάλη, που έχασε τη ζωή του το περασμένο καλοκαίρι κάνοντας θαλάσσια σπορ στην Μύκονο, δημιούργησε, μαζί με μία ομάδα εθελοντών, ένα πρόγραμμα ασφάλειας στο νερό για παιδιά, νέους και ενήλικες, ώστε η χώρα μας να πάψει να κατέχει θλιβερή πανευρωπαϊκή «πρωτιά» στους πνιγμούς. Πρόκειται για το «Safe Water Sports», την πρώτη παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης για την ασφάλεια, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο υδάτινο στοιχείο και στον χώρο των θαλάσσιων σπορ στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου το βασικό τουριστικό προϊόν της είναι η θάλασσα και οι δραστηριότητες γύρω από αυτήν. Με περίπου 2.500 νησιά, η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα). Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών, με περισσότερες από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Καγκελάρη, αντιπρόεδρο του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Safe Water Sports», ετησίως καταγράφονται στις ελληνικές θάλασσες 400 περιστατικά πνιγμού και άλλες 100 απώλειες ζωών από θαλασσινά ατυχήματα (με σκάφη αναψυχής, τζετ σκι κ.τ.λ.), ενώ στην κλίμακα των δεικτών ασφάλειας στο νερό, από το 0 μέχρι το 10, η Ελλάδα έχει σκορ 1,5. Πρεσβευτής της πρωτοβουλίας «Safe Water Sports» είναι ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας Νίκος Κακλαμανάκης, ενώ συμμετέχουν το υπουργείο Αθλητισμού και το Λιμενικό Σώμα.