Τον "ασκό του Αιόλου", ανοίγει στην υγεία η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και η επιβολή εισφορών ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα.

Γιατροί, φαρμακοποιοί και φυσιοκοθεραπευτές, αναζητούν νομικές διεξόδους από το πρόβλημα που δημιουργεί η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισφορές και την αμφίβολή απόδοση μελλοντικά στις συντάξεις, ταυτόχρονα με την δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Οι εκπρόσωποι των κλάδων των υγειονομικών μελετούν τις νομικές δυνατότητες να προσβάλλουν το νέο ασφαλιστικό είτε στην ελληνική δικαιοσύνη είτε στα εξωτερικά φόρα.

Μετά τους φαρμακοποιούς (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ), o ΙΣΑ προετοιμάζει σειρά ένδικων παρεμβάσεων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο και δηλώνει "επί ποδός πολέμου" ενάντια στο ληστρικό νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα και προετοιμάζεται για μάχη με όλα τα μέσα, προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα ειδεχθή μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. 

Παράλληλα, καλεί τους εκπροσώπους των επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων και των φορέων σε έκτακτη συγκέντρωση στα γραφεία του ΙΣΑ, στις 25 Ιανουαρίου, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου διοργανώνει μεγάλη πανιατρική συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο για να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις.

Το Δ.Σ. του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της χθεσινής του συνεδρίασης εξέφρασε για άλλη μια φορά την αγανάκτησή του για το νέο σύστημα που οδηγεί σε άμεση δήμευση του εισοδήματος των γιατρών σε ποσοστό που ξεπερνά το 75% και αποφάσισε ομοφώνως αφενός να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου την κατά μέτωπο σύγκρουση με όσους συνυπογράφουν την θανατική καταδίκη του επιστημονικού κόσμου της χώρας και προτίθενται να παραδώσουν την υγεία στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μίλησε για ιστορικές στιγμές και αναφέρθηκε στο χρέος που έχει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών να δώσει μάχη για ν αποτρέψει την καταστροφή του επιστημόνων και κατ' επέκταση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος της χώρας. Ειδικότερα ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι: «Ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη για να αποτρέψει τη εφαρμογή αυτού του κοινωνικά ανάλγητου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος που οδηγεί στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση τους ασφαλισμένους ενώ απειλεί την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εφαρμογή των μέτρων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της πλειοψηφίας των ιατρείων και ειδικά των νεότερων επιστημόνων οι οποίοι βάλλονται περισσότερο. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να επιτρέψουμε την καταστροφή του επιστημονικού κόσμου της χώρας και την παράδοση της υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
 

Φυσικοθεραπευτές
Τη δικαστική οδό θα ακολουθήσει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών προκειμένου να προσβάλει τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό

Το θέμα καθορισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015, μετά την Υπουργική Aπόφαση και των εγκυκλίων που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην έκτακτη  συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ.Φ, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Το Κ.Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει τον Νομικό σύμβουλο, προκειμένου να διερευνήσει τον πλέον ορθό τρόπο προσβολής του Νόμου, σε συνεργασία με τους άλλους επιστημονικούς κλάδους, που επίσης θίγονται από τον συγκεκριμένο Νόμο.

Από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης να ψηφίσει τον συγκεκριμένο Νόμο (πριν από 1 χρόνο), ο Π.Σ.Φ συμμετείχε στις εκδηλώσεις αντίδρασης κατά του Νόμου, μαζί με τους άλλους επιστημονικούς φορείς, τονίζοντας πόσο άδικος είναι ο νέος Νόμος, καθώς δεν είναι ανταποδοτικές οι αυξημένες εισφορές, καθώς και πόσο θα επηρεάσει στην αύξηση της φοροδιαφυγής, καθώς δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στους φοροδιαφεύγοντες.

Η πλειονότητα των ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών έχει απόλυτα δηλωθέντα πραγματικά εισοδήματα, λόγω ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα όχι μόνο δεν μπορεί να φοροδιαφεύγει, αλλά θα υπολογίζεται ασφαλιστική εισφορά σε εκδοθέντα τιμολόγια προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία  δεν έχουν εισπραχθεί.

Τέλος, σε συνδυασμό με την φορολογία, το Κράτος καθίσταται συνέταιρος του επαγγελματία που θα του απομυζά το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος και θα του αφήνει "ψίχουλα" για να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να ζήσει την οικογένειά του.