Χωρίς εξετάσεις για έλεγχο της πορείας της νόσου τους, βρίσκονται οι ασθενείς με AIDS, καθώς εδώ και ενάμισι χρόνο έχουν σταματήσει οι εξετάσεις ελέγχου του φορτίου του ιού.

Την καταγγελία αυτή κάνουν 22 βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον βουλευτή Επικρατείας Βασίλη Οικονόμου, μέσω ερώτησής τους στη Βουλή.

Όπως εξηγούν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, οι εξετάσεις αυτές αφορούν τον έλεγχο του ιικού φορτίου και της μοριακής αντοχής και πρέπει να γίνονται δύο φορές το χρόνο. 

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων παρακολουθούμενων ατόμων που είναι φορείς του ιού HIV (AIDS) ανέρχεται στους 8.600, οι οποίοι -όπως φαίνεται- αδυνατούν πλέον να παρακολουθήσουν την πορεία της νόσου. 

Αυτό έχει ως συνέπεια οι Ιατροί στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων να δίνουν φαρμακευτική αγωγή χωρίς να έχουν καμία πρόσφατη ιατρική εξέταση στα χέρια τους. 

Οι πρακτικές αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των νοσούντων, καθώς ο κίνδυνος βλάβης της υγείας των ασθενών, λόγω υποτροπής της κατάστασής τους και ενεργοποίησης της μεταδοτικότητας της νόσου μεγαλώνει κατακόρυφα, με την έλλειψη παρακολούθησής τους. 

Οι βουλευτές αναφερόμενοι στον υπουργό Υγείας επισημαίνουν ότι "οι λανθασμένες προτεραιότητες και οι λάθος πρακτικές σας δείχνουν εμφανώς την αδιαφορία σας σχετικά με τις τόσο σοβαρές επιπτώσεις που φέρει η απουσία των ιατρικών εξετάσεων στη συχνότητα που πρέπει να γίνονται", και τον ρωτούν:

  1. Γιατί καθυστερείτε επί 1,5 χρόνο τους ιατρικούς ελέγχους του ιικού φορτίου και της μοριακής αντοχής των φορέων από τον ιό HIV (AIDS); 
  2. Πότε σκοπεύετε να δώσετε το «πράσινο φως» στους ως άνω ασθενείς να συνεχίσουν να παρακολουθούν σωστά και ανελλιπώς την πορεία της νόσου; 
  3. Η διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια υλικού σε τιμές συμφέρουσες για το δημόσιο, είναι στις υποχρεώσεις σας, όπως άλλωστε και η ασφάλεια των ασθενών. Πότε σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τις διαδικασίες έτσι ώστε να επιτευχθούν και οι δύο αυτοί στόχοι;