Πολύτιμο εργαλείο για την προάσπιση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων μπορεί να αποτελέσει η Χάρτα Δικαιωμάτων Ασθενών και Χρονίως Πασχόντων, εάν το κείμενο ολοκληρωθεί και ψηφιστεί ως νόμος του Ελληνικού Κράτους, επισημαίνει ο νομικός και επιστημονικός συνεργάτης του τ. υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή, κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ο κ. Αυγουλάς, εξέφρασε την αγωνία του να μην επηρεαστεί η πορεία της Χάρτας από τις πολιτικές εξελίξεις, όχι επειδή ο ίδιος είχε το συντονισμό του εγχειρήματος, αλλά γιατί πρόκειται για κάτι ιστορικά πολύ σημαντικό.
Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο κ. Αυγουλάς, επισημαίνει πως "νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μπορεί να καταστεί νόμος του ελληνικού κράτους μέχρι τέλος του 2015, όποια κυβέρνηση κι αν έχουμε. Αρκεί να συνεχίσει να υπάρχει η ουσιαστική πολιτική βούληση".

Σημείωσε ότι ο τ. υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε συμφωνήσει ότι το βασικό κείμενο της Χάρτας θα είναι έτοιμο τέλη Σεπτέμβρη για να δοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς για τις τελευταίες παρατηρήσεις – προτάσεις.

Αναλυτικά, ο κ. Αυγουλάς σημείωσε τα εξής:
"Για την καλύτερη κατανόηση του εγχειρήματος πρέπει να διευκρινίσω ότι  πρόκειται για ένα κείμενο που θα ρυθμίζει τα δικαιώματα μεγάλων κατηγοριών ασθενών και χρονίως πασχόντων, παρέχοντάς τους  ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, αφού επικυρωμένα και με δεσμευτικές κυρώσεις θα είναι  καταγεγραμμένα τα δικαιώματά τους για ένα διαχρονικό, ελάχιστο επίπεδο προστασίας όλων μας. 

Και μιλάμε για ένα κείμενο όχι σε μορφή διακήρυξης ή ευχολογίου χωρίς κυρώσεις. Αυτή τη φορά, στο σχέδιό μας, προβλέπεται σαφής ελεγκτικός μηχανισμός κάθε καταγγελίας ή παραπόνου για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και σαφείς κυρώσεις κατά της Πολιτείας σε περίπτωση που αυτή δεν θα εφαρμόζει σωστά το κείμενο – νόμο. Όπως πρόσφατα εξήγησα και σε συνέντευξή μου στα «Χανιώτικα Νέα», στο προοίμιο της Χάρτας θα αναφέρονται διεθνώς κατοχυρωμένοι ορισμοί για το τι είναι χρόνια πάθηση, αναπηρία, δικαιώματα, ιατρική πράξη θεραπείας κ.λπ.

Για να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα,  η ομάδα εργασίας, υπό τον προσωπικό μου συντονισμό, συμπορεύεται με καταξιωμένους καθηγητές της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, ενώ συμμετέχουν ενεργά στη σύνταξη των άρθρων της Χάρτας εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλογικοτήτων άμεσα ενδιαφερομένων. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουν μοιραστεί τα άρθρα και συμμετέχουν στη συγγραφή και οι ίδιοι. Σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται έξω από κλειστές πόρτες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως συνέβαινε κάποτε.

Με την έναρξη του εγχειρήματος, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Κουρουμπλή, είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου ευρεία συνάντηση όπου κλήθηκαν η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, πολλές ομοσπονδίες, σωματεία, κοινωνικοί φορείς και κινήσεις εκπροσώπησης των ασθενών, των ΑμεΑ, των  σπανίων παθήσεων και χρονίως πασχόντων από όλη την Ελλάδα.

Μιλάμε για δεκάδες συλλογικές οντότητες που πήραν μέρος σε μια ενεργή διεργασία ώστε να συγγραφεί, να ψηφιστεί από τη Βουλή και να αποκτήσει νομοθετική ισχύ η Χάρτα Δικαιωμάτων Ασθενών και Χρονίως Πασχόντων και ήδη ορισμένα άρθρα, όπως αυτό που σχετίζεται με τα δικαιώματα των ηλικιωμένων που χρήζουν φροντίδας, είναι σχεδόν έτοιμα.

Έχω την πεποίθηση ότι το έργο είναι τόσο σημαντικό ώστε η προεκλογική περίοδος δεν θα επηρεάσει  την τελική πορεία του κειμένου, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Και γι’ αυτό ευελπιστώ στη βοήθεια και την κατανόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. 

Για το ενδεχόμενο να έχουν κάποιες αντιρρήσεις ή να θέσουν κάποιου είδους «βέτο» οι «Δανειστές»,  διαβεβαιώνω τους πάντες ότι  η Χάρτα Δικαιωμάτων Ασθενών και Χρονίως Πασχόντων δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για το κράτος. Δεν έχει οικονομικό κόστος, άρα πιστεύω ακράδαντα ότι δεν τίθεται θέμα απόρριψης από τους θεσμούς. Δε χρειάζεται καν να την αγγίξουν. Ας είναι αυτό το εγχείρημα, μια από τις ελάχιστες, ομόφωνα συμφωνημένες, κόκκινες γραμμές όλων μας.

Και καταλήγω: Έχει έρθει η ώρα να συγκρουστούμε με συγκεκριμένα κυκλώματα και συμφέροντα που συναντάμε στην υγεία. Επιδιώκουμε σαφές αποτέλεσμα".