"Μπλόκο" στο μέτρο του clawback και καλύτερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης ζητούν οι δανειστές, οδηγώντας σε νέα μέτρα συνολικής περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης με άλλους τρόπους, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά επιστροφής.

Ήδη η φαρμακευτική δαπάνη έχει "ξεφύγει" το πρώτο εξάμηνο του έτους (ως και τον Ιούνιο) κατά 155 εκ. ευρώ και οι προβολές ανεβάζουν την απώλεια του στόχου μεταξύ 290 και 305 εκ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς, συνυπολογίζοντας και την αύξηση της δαπάνης από νέα φαρμακευτικά σκευάσματα και εμβόλια.

Τα δύο αυτά στοιχεία συνδυαστικά, βάζουν "φωτιά" στο υπουργείο Υγείας, που ακόμη και σε προεκλογική περίοδο μελετά μέτρα περιορισμού των δαπανών.

Η επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, αποφάσισε ότι θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα από δω και μπρος για την εισαγωγή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, ώστε κάποια στιγμή -άμεσα- να ξεκινήσουν τα μέτρα αυτά να αποδίδουν.

Η ατζέντα περιλαμβάνει ελέγχους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και εισαγωγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων ως τα μέσα Οκτωβρίου, για περιορισμό της συνταγογράφησης από τους γιατρούς.

Τιμές φαρμάκων

Ταυτόχρονα η μείωση της δαπάνης αναμένεται και από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα περιλαμβάνει ευρεία ανακοστολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν (για να καλυφθεί το κενό των δύο γενικών ανακοστολογήσεων που δεν έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο και Ιούνιο). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας κοστολόγησης με μείωση τιμών στο 50% των πρωτοτύπων που χάνουν την πατέντα τους (off patent) και στο 32,5% των γενοσήμων τους, οι οδηγίες που έχουν δοθεί στον ΕΟΦ βάζουν ως βάση υπολογισμού τις τρεις φθηνότερες τιμές της Ευρώπης, ενώ παραπέμπουν για μετά τις εκλογές την πολιτική απόφαση που θα χρειαστεί για να επιλεγούν τιμές πολύ χαμηλές που ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αγορά.

Πωλήσεις φαρμάκων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, οι πωλήσεις φαρμάκων στα νοσοκομεία το 2014 αυξήθηκαν στα 1,399 δισ. ευρώ από 1,338 δισ. ευρώ το 2013. Αντίστοιχα στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, οι πωλήσεις φαρμάκων μέσω φαρμακείων και φαρμακαποθηκών περιορίστηκαν στα 3,877 δισ. ευρώ το 2014, έναντι πωλήσεων 3,955 δισ. ευρώ το 2013. Συνολικά, οι πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μειώθηκαν κατά 0,33% στα 5,276 δισ. ευρώ το 2014, από 5,293 δισ. ευρώ το 2013.