Όπως φαίνεται, στην κορυφή της λίστας είναι το γάλα, διάφορα ροφήματα καφέ και αλκοολούχα ποτά ενώ στις πιο χαμηλές θέσεις της λίστας βρίσκονται οι χυμοί φρούτων, τα αναψυκτικά, το τσάι και άλλα αφεψήματα. Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα και των δύο φύλων, τα οποία απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης ροφημάτων και τροφίμων και σε ένα σύντομο διεθνές ερωτηματολόγιο σωματικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

Περίπου το ¼ (25%) των θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως από το σύνολο της διατροφής μας προέρχεται από τα ροφήματα / ποτά.
Οι θερμίδες που προέρχονται από τα διάφορα ροφήματα / ποτά το καλοκαίρι (492±499 θερμίδες/ημέρα) είναι περισσότερες από ό,τι το χειμώνα (479±286 θερμίδες/ημέρα).
Οι άντρες φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερα ροφήματα / ποτά και στις δύο εποχές σε σχέση με τις γυναίκες.
Δεν βρέθηκε κάποια σχέση μεταξύ των θερμίδων από ροφήματα / ποτά και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων.

Ροφήματα και αύξηση θερμίδων

Τα ροφήματα που συνεισφέρουν περισσότερο στην ενεργειακή πρόσληψη είναι το γάλα / σοκολατούχο γάλα, τα ροφήματα καφέ (λόγω της προσθήκης γάλακτος, σιροπιών, κρέμας κ.τ.λ.) και τα αλκοολούχα ποτά, παρέχοντας περίπου το 75% των θερμίδων που προέρχεται από ροφήματα. Οι «απλοί» καφέδες, όπως ο ελληνικός, ο στιγμιαίος ή ο γαλλικός δεν προσδίδουν θερμίδες, εφόσον καταναλώνονται σκέτοι. Όταν έχουν διάφορα σιρόπια, σαντιγί και άλλα πρόσθετα, η θερμιδική αξία τους ανεβαίνει κατακόρυφα.

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και τα σακχαρούχα ροφήματα, όπως είναι τα αναψυκτικά, τα ποτά με βάση έτοιμους χυμούς φρούτων, τα σορμπέ και το τσάι ή άλλα βότανα καταναλώνονται λιγότερο συχνά και συμβάλλουν μέχρι και στο 25% των θερμίδων που προκύπτει από ροφήματα / ποτά. Οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δίνουν κι ένα παράδειγμα, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η συμβολή των αναψυκτικών στις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνει ο μέσος Έλληνας. Διαπιστώθηκε ότι είναι μόλις 0,5% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας το χειμώνα και 2,8% το καλοκαίρι.