Αυτό έδειξε νέα Αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό χειρουργικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA Surgery). Οι ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα Φάρμπερ, με επικεφαλής τον Dr Ahmedin Jemal, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανέφεραν ότι η αμφίπλευρη προληπτική μαστεκτομή, ως μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο, κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των ανδρών σε ποσοστά (6%), πλησιάζοντας σιγά - σιγά εκείνα των γυναικών ασθενών (11%).

Τη διπλή μαστεκτομή επιλέγουν κυρίως νεότερης ηλικίας άνδρες, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου. Όμως οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το πόσο αποτελεσματική είναι, τελικά, η διπλή χειρουργική επέμβαση στην περίπτωση των ανδρών.

«Η διπλή μαστεκτομή συνίσταται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ανδρών καρκινοπαθών (όσοι έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA), με δεδομένο επίσης ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως η διπλή αφαίρεση των μαστών όντως διασφαλίζει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής» εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής.

Στις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο μαστού είναι συχνότερα τα γενετικά τεστ που δείχνουν ποιες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω γονιδίων (όπως, για παράδειγμα, η περίπτωση της ηθοποιού Αντζελίνας Τζολί). Πάντως και στις γυναίκες μικρό είναι το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού που έχουν στο γονιδίωμά τους τις υψηλού κινδύνου μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA.