Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Philippe Leboulch του Πανεπιστημίου του Παρισιού, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Όπως ανακοινώθηκε, η πλιογλιταζόνη που χορηγήθηκε σε 24 ασθενείς με καρκίνο του αίματος, σε συνδυασμό με την κλασική θεραπεία για λευχαιμία, είχε θετικά αποτελέσματα.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς, οι οποίοι είχαν χρόνια μυελοειδή λευχαιμία και δεν είχαν αντιδράσει θετικά στη συμβατική θεραπεία, εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου μετά από 12 μήνες θεραπείας μαζί με το αντιδιαβητικό φάρμακο. Ορισμένοι δεν εμφάνισαν καμία υποτροπή του καρκίνου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η χρόνια μυελοειδής λευχαιμία είναι ένας σχετικά σπάνιος καρκίνος του αίματος, κυρίως των ενηλίκων, ο οποίος προκαλεί υπερπαραγωγή αφύσικων λευκών κυττάρων στο αίμα. Η νόσος συνήθως εξελίσσεται αργά, αλλά, αν επιταχυνθεί ξαφνικά, μπορεί να αποβεί μοιραία. Αν και έχουν, ήδη, ανακαλυφθεί διάφορα θεραπευτικά σχήματα (όπως η ιματινίμπη), αυτά δεν βοηθούν όλους τους ασθενείς, καθώς σε αρκετούς απομένουν καρκινικά κύτταρα σε κατάσταση «ύπνωσης» στον μυελό των οστών και κάποια στιγμή μπορεί να πολλαπλασιαστούν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το ίδιο αντιδιαβητικό φάρμακο μπορεί να αποβεί χρήσιμο και για άλλους παρόμοιους καρκίνους του αίματος, αλλά πρέπει να προηγηθούν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.