Έκτακτη έκκληση στήριξης για τη συγκέντρωση ποσού ύψους 3 εκατ. ελβετικών φράγκων (2,7 εκατ. ευρώ), προκειμένου να συνδράμει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ώστε να αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει στους χιλιάδες ανθρώπους που διασχίζουν την Ελλάδα απηύθυνε, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015 η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο αριθμός των μεταναστών που αφίχθησαν στις ελληνικές ακτές με πλοιάρια τους πρώτους 8 μήνες του 2015 αυξήθηκε κατά 750%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους για την ίδια χρονική περίοδο.

Ήδη αύριο η ελληνική κυβέρνηση οργανώνει με τον Ερυθρό Σταυρό κοινή αποστολή  στην Κω, προκειμένου να εκτιμήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στο νησί και να ενισχύσει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στην αποστολή θα συμμετέχει επίσης ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans, o Eπίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και η υπεύθυνη της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης κ. Seija Tyrninoksa.

Η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ε.Ε.Σ. κ. Αγγελική Φανάκη δήλωσε ότι «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει βοήθεια σε όσους αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες στα λιμάνια άφιξης των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στη Λέσβο και την Κω. Η διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης εντείνεται βαθμιαία τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι πόροι ακόμη δεν επαρκούν για την κάλυψη των πρωτοφανών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί. Χρειάζεται επειγόντως αυξημένη υποστήριξη και συνεργατική δράση απ΄ όλες τις πλευρές ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ανακούφιση σε αυτούς τους ευάλωτους πληθυσμούς. Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο στην ελληνική επικράτεια για την υποστήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας που κατοικούν σε αυτή». 
Τον Αύγουστο ο αριθμός των νεοεισερχομένων στην Ελλάδα ξεπέρασε τις 200.000, κυρίως στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Κω και της Σάμου, όπου οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διένειμαν τροφή, νερό, πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής και βρεφικά πακέτα σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους.

Η έκκληση έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να καλύψει 45.000 ευάλωτους μετανάστες μέσω της διανομής φαγητού, νερού, ειδών προσωπικής υγιεινής και άλλων ουσιωδών αγαθών. Επιπλέον, το ποσό που αναμένεται να συγκεντρωθεί, θα αξιοποιηθεί σε ευρύτερους τομείς ανθρωπιστικής δράσης, όπως είναι η παροχή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης, υπηρεσιών επανασύνδεσης οικογενειών, ψυχοκοινωνικής στήριξης, κ.ά.

Η υπεύθυνη της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης κ. Seija Tyrninoksa σημείωσε: «Κλιμακώνουμε την ανταπόκρισή μας για την κάλυψη των αναγκών του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που καταφτάνουν στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση. Το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι που πραγματοποιούν, αναζητώντας ασφάλεια και καταφύγιο, προστίθεται στην ήδη αυξημένη ταλαιπωρία όσων έχουν βιώσει τη βία, έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο ή έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται. Είναι  συλλογική η ευθύνη μας να είμαστε έτοιμοι για να τους βοηθήσουμε».

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015, η κ. Tyrninoksa θα συμμετάσχει σε κοινή αποστολή που οργανώνει η ελληνική κυβέρνηση στο νησί της Κω, προκειμένου να εκτιμήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στο νησί και να ενισχύσει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στην αποστολή θα συμμετέχει επίσης ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans  και o Eπίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου και τα μέλη της θα επικεντρωθούν στην κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που μετακινούνται κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, στο μεταναστευτικό μονοπάτι που συνδέει την Ελλάδα, την π. Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία, την Ουγγαρία και πέραν των χωρών αυτών.