Έκκληση στην Πολιτεία για άρση του ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες υγείας κάνει η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδας, καθώς δημιουργείται ένας σοβαρός περιορισμός πρόσβασης των ασθενών με ψυχικές παθήσεις στις μονάδες περίθαλψης.

Οι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα αδυνατούν να καλύψουν το πρόσθετο κόστος που τώρα επιβάλλεται, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κάλυψης από τα δημόσια νοσοκομεία που καλύπτουν μόνο επείγοντα περιστατικά και στην πραγματικότητα αδυνατούν να ζήσουν χωρίς υγειονομική υποστήριξη.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδας κ. Γιώργος Αλαφούζος, "μεγάλος θόρυβος έχει ξεσπάσει, δικαίως, για τα πρόσφατα Κυβερνητικά μέτρα αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, γεγονός που ανάγκασε το Υπουργείο Οικονομικών, να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου, έστω και προσωρινά. 

Αυτό που έχει αποσιωπηθεί πλήρως όμως, είναι το γεγονός ότι το ίδιο μέτρο εφαρμόστηκε και σε έναν άλλο κλάδο, με την ίδια σπουδαιότητα και κοινωνική ευαισθησία, στον χώρο της Υγείας. 

Οι δύο αυτοί τομείς, στην προ μνημονίων εποχή, απαλλάσσονταν από το ΦΠΑ.

Γιατί τόσο η Παιδεία, όσο και η Υγεία, είναι αγαθά τα οποία, αν περιορίσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι τεράστιος και έχει δραματικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. 

Φορολογώντας βαρέως τις δύο αυτές υπηρεσίες, οδηγούνται τα πλατιά λαϊκά στρώματα, σε αδυναμία να καλύψουν αυτό το επιπρόσθετο κόστος
Ιδιαίτερα, τεράστιες επιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί στον χώρο των «χρονίως πασχόντων» συνανθρώπων μας, που νοσηλεύονται μόνιμα σε νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα, που κλήθηκαν ξαφνικά να επιβαρυνθούν με 23% ΦΠΑ επί των δαπανών υγείας τους. Δεν έφτανε η δυστυχία της χρόνιας ασθένειάς τους και η έλλειψη κρατικής - κοινωνικής φροντίδας, ώστε με τα νέα μέτρα, στην ουσία, το κράτος τους αφαιρεί και το δικαίωμα της επιβίωσης, όταν στην απόλυτη πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω από τους χώρους νοσηλείας, λόγω των παθήσεων τους και επίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάλγητες φορολογικές επιβαρύνσεις. 

Με δεδομένο την γνωστή απαξίωση των Κρατικών Νοσοκομείων, που αδυνατούν να καλύψουν τέτοια περιστατικά, με τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των Δημόσιων Ψυχιατρείων, που αντιμετωπίζουν μόνο οξέα περιστατικά, αυτοί οι δυστυχείς συνάνθρωποί μας, οδηγούνται στην απόλυτη πλειοψηφία τους, στους δρόμους και στον θάνατο ίσως, μη δυνάμενοι να επιβιώσουν. 

Θεωρούμε άμεσο καθήκον της Πολιτείας, να συναισθανθεί τις τραγικές επιπτώσεις του μέτρου αυτού που πλήττει βάναυσα ανήμπορους ανθρώπους και τις οικογένειες τους και να επανεξετάσει τις σχετικές της αποφάσεις, όπως ακριβώς έκανε και με την αναστολή εφαρμογής του μέτρου στον τομέα της Παιδείας. 

Το 23% σε αυτές τις υπηρεσίες, είναι βάρβαρο και πρέπει να ανακληθεί, αν θέλουμε να λεγόμαστε «πολιτισμένη κοινωνία».

Καλούμε την Πολιτεία, τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τους υπόλοιπους φορείς, να δραστηριοποιηθούν, να αναδείξουν και να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου".