Ανοικτή πληγή για την Ευρώπη και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, αναδεικνύεται η τεράστια προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ιδίως επειδή υπό την πίεση και της οικονομικής κρίσης, αναβιώνουν τα χειρότερα ρατσιστικά και εθνικά στερεότυπα στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, με επιστολή του στην πρωθυπουργό Β. Θάνου με την οποία κάνει έκκληση να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία.

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης, «οι άνθρωποι που φτάνουν σήμερα στην Ευρώπη, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα και εκτίθενται στα κυκλώματα διακίνησης και στην εκμετάλλευση, είναι άνθρωποι με δικαιώματα. Αν τους αρνηθούμε τα δικαιώματά τους, δημιουργούμε μια Ευρώπη χειρότερη για όλους τους πολίτες της. Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια προσέγγιση, η οποία θα αντανακλά πλήρως τις αξίες της:  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας».
 
Στην επιστολή προς την πρωθυπουργό της Ελλάδας ζητείται να ληφθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την άμβλυνση του προσφυγικού ζητήματος. Ως ο κατεξοχήν αντιπροσωπευτικός φορέας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για τους μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά.
 
Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και γίνονται ακόμη ευκολότερα θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης.
 
Η ΕΣΑμεΑ ζητά να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αναπηρία, με εξειδικευμένο προσωπικό στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών. Συγκεκριμένη μέριμνα χρειάζεται επίσης στις δομές υποδοχής και περίθαλψης καθώς και τάχιστη εκπαίδευση των λιμενικών και αστυνομικών αρχών που έχουν την πρώτη επαφή με τους πρόσφυγες.