Συνταγογραφικές αλχημείες αναγκάζονται να κάνουν οι γιατροί με την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας χωρίς απαραίτητα να πετυχαίνουν το ζητούμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και ταυτόχρονα να αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και τη συμμετοχή των ασθενών.

Την ανακάλυψη αυτή έκανε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, με αφορμή τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων, έχουν ενταχθεί σύμφωνα με το σύστημα κατηγοριοποίησης ATC 4, όλες οι δραστικές ουσίες που αφορούν τη συγκεκριμένη δράση, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην ίδια κατηγορία η επικαλυμμένη ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη. Και η επικαλυμμένη ασπιρίνη, θεωρείται πρωτότυπη, παρότι είναι παλαιό φάρμακο εγχωρίως παραγόμενο, οπότε οι καρδιολόγοι, οδηγούνται με τα νέα μέτρα να συνταγογραφήσουν κλοπιδογρέλη, φάρμακο νεώτερο και ακριβότερο, έστω κι αν υπάρχουν γενόσημά του.

Το γεγονός οδήγησε τον πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Φώτη Πατσουράκο να προτείνει στον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα χαμηλού κόστους να μην προσμετρώνται στην ποσόστωση της συνταγογράφησης, ώστε να κρατηθεί "χώρος" για το 15% της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία, για ασθενείς που χρειάζονται σταθερότητα στη θεραπεία τους. Αντίστοιχα, ο κ. Πατσουράκος μελετά να προτείνει στον ΕΟΦ νέα κατηγοριοποίηση φαρμάκων σε υποομάδες ανά θεραπευτική κατηγορία για καλύτερη συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους καρδιολόγους της Ένωσης ο κ. Πατσουράκος αναφέρει τα εξής:

"Από ημερών έχει εφαρμοσθεί η Υπουργική απόφαση για τον έλεγχο ελαχίστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων

Από τις παρατηρήσεις συναδέλφων και την έρευνα που έκανε η Ένωσή μας υπάρχει ομαδοποίηση των φαρμάκων σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες όπου συνυπάρχουν φάρμακα πρωτότυπα χωρίς αντίγραφο και γενόσημα που έχουν πρωτότυπα.

Επειδή όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν πρωτότυπα φάρμακα χαμηλού κόστους τα οποία προσμετρώνται στην ποσόστωση (π.χ. Salospir), σε βάρος γενοσήμων, μετά από επικοινωνία μας με την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, προτείναμε πρωτότυπα φάρμακα χαμηλού κόστους να μην προσμετρώνται στην ποσόστωση γιατί σε αντίθετη περίπτωση πολλοί ιατροί θα αναγκαστούν να αναγράφουν γενόσημα της ίδιας θεραπευτικής ομάδας, όμως με υψηλότερο κόστος, όπως π.χ. τα αντιαιμοπεταλιακά στα οποία συνυπάρχουν το Salospir και η κλοπιδογρέλη δεδομένου ότι υπάρχουν γενόσημα στην Κλοπιδογρέλη.

Επειδή όπως πληροφορηθήκαμε η ποσόστωση είναι βάσει όγκου και όχι αξίας σκευάσματος ο ΕΟΠΥΥ βλέπει θετικά αυτή την πρόταση και ελπίζουμε να υπάρξει αντίστοιχη ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα θα έρθουμε σε επαφή με τον ΕΟΦ για να υπάρξει νέα κατηγοριοποίηση φαρμάκων σε υποομάδες ανά θεραπευτική κατηγορία για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην συνταγογράφηση". 

Σημειώνουμε πως αυτές οι τεράστιες φαρμακευτικές κατηγορίες, συμπεριλαμβάνουν συνήθως πολλές δραστικές ουσίες μαζί, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει τη φθηνότερη μόνο φαρμακευτική ουσία, αφήνοντας στους ασθενείς την κάλυψη από την τσέπη τους τη διαφορά από το φθηνότερο γενόσημο μέχρι την τιμή της δραστικής ουσίας που χρειάζονται, έστω κι αν το φάρμακό τους είναι γενόσημο!