Στην Κω μεταβαίνει σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Δημόπουλοτον Αναπληρωτή Υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Ζώη. Επίκεντρο της επίσκεψης τους το μεταναστευτικό και η αξιολόγηση της κρίσεως στο συγκεκριμένο νησί το οποίο πλήττεται από αύξηση της μεταναστευτικής ροής. 

Στο νησί, θα συναντηθούν με Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον Α’ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή κ. Frans Timmermans, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, με το δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, με τον επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος Ιωάννη Μισπίνα και τον Αστυνομικό Διευθυντή Γιώργο Γεωργακάκο, όπως και με εκπροσώπους ΜΚΟ.

Οι επιτελείς θα αξιολογήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που αφίχθησαν στις ελληνικές ακτές με πλοιάρια τους πρώτους 8 μήνες του 2015 αυξήθηκε κατά 750%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους για την ίδια χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα, η διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης εντείνεται βαθμιαία τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν επαρκούν για την κάλυψη των πρωτοφανών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί.

Οι ΜΚΟ σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, προσφέρουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που μετακινούνται κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, στο μεταναστευτικό μονοπάτι που συνδέει την Ελλάδα, την π. Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία, την Ουγγαρία και πέραν των χωρών αυτών.