Η διεθνής επιστημονική πρωτιά έχει κάνει τον γύρο του κόσμου κι όλοι μιλούν για έναν εξαιρετικά ευφυή επιστήμονα. Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής, που αποκάλυψε την ύπαρξη δεύτερου γενετικού κώδικα, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια και ιατρική στο πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, ενώ ειδικεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Από τότε που αποκωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά ο γενετικός κώδικας, στη δεκαετία του ’60, οι βιολόγοι υπέθεσαν ότι αυτός χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για να καθοδηγεί τη δημιουργία των πρωτεϊνών. Όμως η ομάδα του καθηγητή Γιάννη Σταματογιαννόπουλου ανακάλυψε πως το γονιδίωμα χρησιμοποιεί τον γενετικό κώδικα, για να «γράψει» δύο διαφορετικές «γλώσσες» βιολογικού προγραμματισμού.

Η μία κωδικοποιεί και κατευθύνει τις πρωτεΐνες και η άλλη καθοδηγεί το κύτταρο, σχετικά με το πώς τα γονίδια θα ελέγχονται. Η μια «γλώσσα» είναι «γραμμένη» πάνω στην άλλη και γι' αυτό ο δεύτερος κώδικας είχε παραμείνει για τόσο καιρό κρυφός.

Η σημασία της ανακάλυψης είναι μεγάλη για το πεδίο της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής. «Το γεγονός ότι ο γενετικός κώδικας μπορεί να γράφει ταυτόχρονα δύο είδη πληροφοριών, σημαίνει ότι πολλές αλλαγές στο DNA, που φαίνεται ότι μεταβάλουν τις αλληλουχίες των πρωτεϊνών, μπορεί, επίσης, στην πραγματικότητα να διαταράσσουν τα προγράμματα ελέγχου των γονιδίων κι έτσι να προκαλούν ασθένειες» δήλωσε ο κ. Σταματογιαννόπουλος.