Η σκόνη της εξοχής κάνει καλό! Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι επιστήμονες στους απανταχού σχολαστικούς με την καθαριότητα γονείς. Η υπερβολή στην καθημερινή υγιεινή, όπως εξηγούν, εξασθενεί σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τα παιδιά πιο επιρρεπή σε αλλεργίες και στο άσθμα.

Οι ερευνητές του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας (VIB) της Φλάνδρας και του Πανεπιστημίου της Γάνδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Bart N. Lambrecht, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Όπως είπαν, πλέον είναι βέβαιο πως η έκθεση ενός παιδιού στη σκόνη ενός αγροκτήματος, η οποία είναι γεμάτη μικροοργανισμούς, «χτίζει» τις άμυνές του καλύτερα έναντι του αλλεργικού άσθματος.  

Ο συγκεκριμένος βιολογικός μηχανισμός αφορά κυρίως στο ότι η σκόνη μιας φάρμας «εξασκεί» την κυτταρική μεμβράνη στο εσωτερικό της αναπνευστικής οδού, ώστε αυτή να αντιδρά λιγότερο έντονα στους αλλεργιογόνους παράγοντες. Αυτό οφείλεται στο ένα ένζυμο Α20, το οποίο παράγει το σώμα κατά την επαφή του με τη σκόνη του αγροκτήματος. Όσοι ασθενείς έχουν άσθμα και αλλεργίες έχουν έλλειψη στο συγκεκριμένο ένζυμο. Γιαυτό και ο οργανισμός τους αντιδρά έτσι, όταν έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνα.

Οι ερευνητές έκαναν τεστ σε 2.000 παιδιά, που ζουν σε φάρμες, και επιβεβαίωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά είναι προστατευμένα έναντι των αλλεργιών. Αυτό που θέλουν τώρα να δουν είναι ποια, ακριβώς, είναι η ουσία που εμπεριέχεται στη σκόνη των αγροκτημάτων, η οποία παρέχει αυτή την προστασία στα παιδιά. Ρόλο «κλειδί» έχουν κάποιες πρωτεΐνες, οι λεγόμενες ενδοτοξίνες, που βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη αρκετών κοινών βακτηρίων (όπως στο κολοβακτηρίδιο E.coli). Όσο πιο καθαρός είναι ένας χώρος, σε τόσο μικρότερη επαφή έρχεται κανείς με αυτές τις ενδοτοξίνες, πράγμα που δεν «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό του και την επιφάνεια της αναπνευστικής οδού του, με συνέπεια να παθαίνει πιο εύκολα αλλεργίες και άσθμα.

Όταν καταστεί εφικτός ο εντοπισμός της δραστικής ουσίας που αυξάνει την παραγωγή του ενζύμου Α20, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πρόληψη του άσθματος μέσω ενός νέου φαρμάκου, πιθανώς εμβολίου. Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν ακόμη χρόνια έρευνας, εωσότου αυτό γίνει πραγματικότητα.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα άλλων ερευνών ότι η ανατροφή ενός παιδιού σε φάρμα, ιδίως αν αυτή περιέχει ζώα για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, δρα προστατευτικά για τον οργανισμό του, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για το άσθμα στο μέλλον.