Τα αξιαγάπητα τετράποδα, άσχετα σε ποια ράτσα ανήκουν, έχουν μια σημαντική ικανότητα. Μπορούν να θυμούνται συσχετίσεις μεταξύ εντολών, καταστάσεων και συμπεριφορών. Η νέα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι μπορούν να θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα, όπως οι άνθρωποι και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Έτσι εξηγείται πώς μπορούν να ξαναβρούν το μέρος που βρισκόταν ένα κρυμμένο παιχνίδι, πώς θυμούνται γεγονότα, αλλά και πώς δεν μπερδεύονται με τους αριθμούς - χαρακτηριστικά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αυστηρά ανθρώπινα.

Οι επιστήμονες αναρωτιόνταν εδώ και καιρό αν αυτό που κρύβεται πίσω από «έξυπνες» συμπεριφορά στα ζώα είναι γνωστικές διαδικασίες - με άλλα λόγια σκέψη ή έκφραση κάποιου είδους νοημοσύνης. Ξεκίνησαν, λοιπόν, με τη μελέτη των πρωτευόντων πλην του ανθρώπου και από τότε έχουν διαπιστώσει ότι πολλά θηλαστικά έχουν γνωστικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων.

Η μνήμη των σκύλων κρατάει δύο λεπτά, ενώ των χιμπατζήδων μόλις είκοσι δευτερόλεπτα. Επιπλέον οι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως «επεισοδιακή μνήμη». Πρόκειται για την ικανότητα να θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα από το παρελθόν και όχι μόνο τη σχέση μεταξύ δύο πραγμάτων (συνειρμική μνήμη). Αυτό έχει προηγουμένως αποδειχθεί ότι υπάρχει μόνον σε ανθρώπους και σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.