Συναντήσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις θα έχει και την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΕΟΦ, σε συνέχεια συνάντησης που είχε χθες με εταιρίες και θεσμικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αναφορών για ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά, πραγματοποιήθηκε χθες στον ΕΟΦ συνάντηση της Διοίκησης του Οργανισμού και των επικεφαλής του αρμόδιου Τμήματος και Διεύθυνσης, με εκπροσώπους όλων των φορέων που εμπλέκονται στην διακίνηση του φαρμάκου. 

Από πλευράς φαρμακαποθηκών συμμετείχαν οι κ.κ. Ειρήνη Μαρκάκη, Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΠΣΦ) και κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος (ΟΣΦΕ), ενώ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κώστας Λουράντος. 

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι επτά φαρμακευτικών εταιριών, προϊόντα των οποίων αναφέρονται είτε σε έλλειψη, είτε σε αδυναμία ανεύρεσης τους από τους ασθενείς, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι αιτίες των ελλείψεων αποδόθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, είτε στο παράλληλο εμπόριο σκευασμάτων, είτε σε περιορισμό των διαθέσιμων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα να προχωρήσει η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος την ερχόμενη εβδομάδα με  κάθε εταιρία ξεχωριστά.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ, η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και συμφωνήθηκε ότι η ορθολογική διάθεση των φαρμάκων θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι των φαρμακευτικών εταιρειών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, προκειμένου να μην θίγεται ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, και κατ’ επέκταση η δημόσια υγεία. 

Ο ΕΟΦ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους, εκτιμώντας ότι με τη στενότερη συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και την υποστήριξη των λοιπών φορέων, θα εντοπιστούν τα όποια σημεία δημιουργούν στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τελικά δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους. 

Η Διοίκηση του ΕΟΦ ευχαρίστησε όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση που τους απηύθυνε και δήλωσε ότι παραμένει σε ανοικτή επικοινωνία με όλους, στοχεύοντας πάντα στη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά.