Ο ιός HPV, όμως, προκαλεί μεγάλο αριθμό και άλλων σοβαρών νοσημάτων σε γυναίκες αλλά και σε άντρες, όπως καρκίνο στο αιδοίο, στον κόλπο, στο πέους, στον πρωκτό και γεννητικά κονδυλώματα. Επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στον στοματοφάρυγγα, στη στοματική κοιλότητα και στον λάρυγγα. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και τα γεννητικά κονδυλώματα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε νεαρές γυναίκες ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

Το εμβόλιο προλαμβάνει

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας έναντι του HPV είναι ο εμβολιασμός, καθώς η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι σε χώρες που έχει εμβολιαστεί μεγάλος μέρος του πληθυσμού, όπως η Αυστραλία, έχει ήδη παρατηρηθεί σημαντική μείωση νοσημάτων, που εμφανίζονται νωρίς στη ζωή των γυναικών, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Επιπλέον άλλες μελέτες έδειξαν ότι με την εφαρμογή του εμβολιασμού έχουν αρχίσει να μειώνονται τα παθολογικά ευρήματα από προκαρκινικές βλάβες στις εξετάσεις κατά Παπανικολάου. Όλα αυτά τα ευρήματα αποτελούν πρώιμες ενδείξεις ότι σε μερικά χρόνια αναμένεται σημαντική μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον γενικό πληθυσμό.

Στην Ελλάδα το εμβόλιο είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και, μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2015 υπάρχουν νεότερες εξελίξεις που αφορούν στη σύσταση και στην αποζημίωση του εμβολίου έναντι του HPV. Αρχικά η ηλικία έναρξης της σύστασης εμβολιασμού μετατέθηκε από τα 12 στα 11 έτη. Έτσι το εμβόλιο συστήνεται για όλα τα κορίτσια 11-15 ετών και για τις γυναίκες 15-26 ετών, που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν στην αρχικά προτεινόμενη ηλικία. Επιπλέον οι δόσεις του εμβολίου μειώθηκαν σε 2 από 3 για τις νεότερες έφηβες, γεγονός που ευνοεί την αύξηση της συμμόρφωσης και άρα της εμβολιαστικής κάλυψης. Επιπρόσθετα για τις έφηβες 15 - 18 ετών ο εμβολιασμός εξακολουθεί να χορηγείται δωρεάν με βάση το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με το εμβολιαστικό σχήμα να περιλαμβάνει τρεις δόσεις.

Μία άλλη διαφοροποίηση στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, είναι ότι αναγγέλλεται το τέλος της δυνατότητας δωρεάν εμβολιασμού των μεγαλύτερων γυναικών από 1η Ιανουαρίου 2017, γεγονός που θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις νεότερες γυναίκες να εμβολιαστούν έγκαιρα.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κολποσκόπησης, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Εμμανουήλ Διακομανώλη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη για αναγνωρισμένη εκπαίδευση στην κολποσκόπηση, που είναι κοινή σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.