Πλήρη στήριξη προς τους Έλληνες φαρμακοποιούς για τα δεινά που υφίστανται, αλλά και αναγνώριση για το δύσκολο έργο που επιτελούν , ειδικά στην σημερινή συγκυρία με το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού κύματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην συνάντηση που είχε με μέλη του προεδρείου  του ΠΦΣ και αντιπροσωπεία του Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU).

Στην συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο κ.  Ιωάννης Μακρυγιάννης, Γενικός Γραμματέας ΠΦΣ, ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Α΄ Αντιπρόεδρος ΠΦΣ, ο κ. Jan Smits , Αντιπρόεδρος  PGEU, η κ. Svarcaite  Jurate,  Γενική Γραμματέας PGEU και η κ. Patricia Munoz,  Νομική Σύμβουλος PGEU.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, συνεχάρη τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει και να οργανώσει αυτό το Συμπόσιο των Προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων όλων των ευρωπαϊκών χωρών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Φαρμακοποιών.

Ο κ. Παυλόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Χαίρομαι γιατί βρίσκεσθε εδώ και μου δίνεται η ευκαιρία να τονίσω την σημασία του λειτουργήματος, το οποίο επιτελείτε.

Η συνάντησή μας γίνεται σε μια στιγμή όπου το κορυφαίο θέμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης αυτού του πρωτόγνωρου κύματος μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη ολόκληρη.

Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, χρειάστηκε η θυσία αθώων ψυχών στο βωμό της αδιαφορίας και της αμεριμνησίας της Ευρώπης για να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις μας και ν’ αντιληφθεί η Ευρώπη ότι αυτό το τεράστιο ζήτημα είναι ένα θέμα ασφάλειας, αλλά πρωτίστως ένα θέμα ανθρωπισμού. Το οποίο οφείλει να αντιμετωπίσει με βάση τις αρχές και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει ή οφείλει να πρεσβεύει η Ευρώπη. Ξέρω τις αντιλήψεις σας. Γνωρίζω ότι πιστεύετε βαθιά ότι ο φαρμακοποιός δεν ασκεί επάγγελμα. Ασκεί λειτούργημα. Λειτούργημα υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και είμαι βέβαιος ότι και οι Έλληνες φαρμακοποιοί και οι φαρμακοποιοί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα συμβάλλουν τα μέγιστα, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με όρους που ταιριάζουν στην Ευρώπη, με τους όρους εκείνους που αφορούν την προστασία της αξίας και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου. Και αλίμονο αν η Ευρώπη δεν μείνει πιστή σ’ αυτό το πρότυπο το οποίο – το τονίζω – η Ελλάδα της δίδαξε και η Ελλάδα θα το υπερασπισθεί εντός Ευρώπης με κάθε τίμημα".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κ. Λουράντος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δέχθηκε την αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων φαρμακοποιών και σημείωσε την ευαισθησία του κ. Παυλόπουλου "στα όσα τραγικά περνάει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια".

Σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί ως προστάτες της υγείας, στην Ευρώπη όπου νοσεί η υγεία αυτή τη στιγμή,  οφείλουν να είναι ανεξάρτητοι και να επιτελούν το έργο πάρα πολύ σημαντικό. Σημείωσε πως θα πρέπει να απασχολήσει όλους μας το τραγικό φαινόμενο των δύο αδερφών, 3 και 5 ετών, που βρέθηκαν πνιγμένοι πάνω στην άμμο κάποιας Τουρκικής παραλίας.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Το μέγα πρόβλημα το οποίο όπως πολύ εύστοχα χθες είπατε, δημιουργεί και πρέπει να δημιουργεί σε όλον τον κόσμο συνειδήσεις που δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχα το βράδυ. Θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους και είναι ένα κεντρικό, πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Δεν είναι τοπικό πρόβλημα, δεν μπορεί να λυθεί με κάποια προσφορά. Έχουμε δώσει οδηγίες στις ακριτικές περιοχές και στα νησιά μας, οι φαρμακοποιοί να συνδράμουν όσο μπορούν, τους μετανάστες αυτούς,  οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Από την άλλη μεριά όμως περιμένουμε από την Κεντρική Ευρώπη κυρίως,  αλλά και από την Ελληνική Κυβέρνηση,  να πάρει αυστηρά μέτρα ούτως ώστε να μας δώσει και αυτή οδηγίες, τι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω για να βοηθήσουμε την κατάσταση  η οποία εξελίσσεται σε τραγωδία.

Διαβεβαίωσε ακόμη, ότι οι φαρμακοποιοί θα σταθούν στο πλευρό και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας ειδικότερα, όταν η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής κατανομής της Ευρώπης αποτελεί την πόρτα εισόδου των μεταναστών διότι βρίσκεται στα όριά της.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι,  "θα βοηθήσουμε την κατάσταση, αρκεί να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης,  την οποία περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή".

Ο ΕΟΠΥΥ

Στην κατ΄ ιδίαν  συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέθεσε το πρόβλημα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που κατανόησε ο κ. Παυλόπουλος και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στον Υπουργό Οικονομικών για την τακτοποίηση του. Επίσης όσον αφορά τις προτάσεις της Τρόικας για τα φαρμακεία είπε ότι καταλαβαίνει «πόσο δύσκολο είναι το λειτούργημα του φαρμακοποιού, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλος ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς που έδειξαν την ευαισθησία τους και αντί να βάλουν μπροστά τα εσωτερικά τους θέματα σε αυτή τη συνάντηση, έβαλαν μπροστά το τραγικό πρόβλημα της μετανάστευσης.

Τόνισε ότι η Ευρώπη κινούνταν τρομακτικά αργά στο μεταναστευτικό και άργησε να καταλάβει ότι το θέμα δεν είναι ελληνικό, ιταλικό ή μαλτέζικο, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Και ευχήθηκε στην επόμενη επίσκεψη των ευρωπαίων εκπροσώπων των φαρμακοποιών οι συνθήκες να είναι καλύτερες για όλους.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της PGEU κ. Jan Smits ανέφερε πως  «Θα επικοινωνήσουμε στα μέλη-κράτη της ΕΕ το μέγεθος του προβλήματος και το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και όλη η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει τον έλληνα φαρμακοποιό».

Οι Έλληνες και ξένοι επίσημοι προσκεκλημένοι Φαρμακοποιοί θα μετάσχουν στις εργασίες της Συνδιάσκεψης που πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα και θα μεταδοθεί διαδικτυακά και στην Ευρώπη από το site του ΠΦΣ, www.pfs.gr