Τρεις σοβαρά ψυχικά πάσχοντες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών - Δαφνί, έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο  ισόγειο πτέρυγας του νοσοκομείου, που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής γύρω στις 4.30.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των ασθενών. Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου  με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά φαίνεται πως προήλθε από εμπρησμό από νοσηλευόμενο, ενώ οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους σε θάλαμο νοσηλείας από τις αναθυμιάσεις, καθώς δεν μπόρεσαν να απεγκλωβιστούν. Μάλιστα ο ένας ή οι δύο, αναφέρεται ότι ήταν δεμένοι. 

Ήδη ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος μόλις επέστρεψε από την Κω μετέβη στο Ψυχιατρείο μαζί με τον επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκο Παπαευσταθίου.

Στο νοσοκομείο επιχείρησαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό των 17 νοσηλευομένων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας "άμεσα ειδοποιήθηκαν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος αφού ενημερώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έδωσε οδηγίες για το συντονισμό της επιχείρησης μεταφοράς, εξέτασης και διακομιδής των ασθενών του συγκεκριμένου κτιρίου. Στη συνέχεια ο Υπουργός μετέβη επιτόπου, επικεφαλής υπηρεσιακών στελεχών, προκειμένου να επιβλέψει την όλη επιχείρηση. 

Οι ασθενείς που βρίσκονταν στο κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, μετακινήθηκαν με ασφάλεια και νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του ΨΝΑ εκτός από δύο νοσηλευόμενους που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικό» και ένας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Οι συνθήκες  του δυστυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές".

Εξάλλου σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, επισημαίνεται ότι το Κέντρο ανταποκρίθηκε με 5 ασθενοφόρα, 2 μηχανές και 1 όχημα μικρού όγκου κατά το συμβάν της φωτιάς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδής.

Συγκεκριμένα, "το συντονιστικό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β., δέχθηκε κλήση στις 17:00 σχετικά με εγκλωβισμένα άτομα, κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς, στην πτέρυγα Χρονίων Παθήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί.

Η κλήση διαβιβάστηκε άμεσα στο πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο το οποίο, βρισκόμενο σε κοντινή απόσταση, αφίχθη στο σημείο του συμβάντος μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (17:01).

Παράλληλα, το Συντονιστικό Κέντρο αξιολογώντας τα στοιχεία, κινητοποίησε τέσσερα (4) ακόμη ασθενοφόρα, δύο (2) Μηχανές Ταχείας Ανταπόκρισης αλλά και ένα (1) αυτοκίνητο Μικρού Όγκου με γιατρό, τα οποία και μετέβησαν σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο. 

Το Ε.Κ.Α.Β., ενημερώθηκε από τους γιατρούς του Ψ.Ν.Α. για την ύπαρξη τριών νεκρών ατόμων, αλλά και δύο τραυματιών (ενός εγκαυματία και ενός με αναπνευστικά προβλήματα). Οι δύο σοβαρά τραυματίες, κατόπιν της αξιολόγησης της σοβαρότητας της κατάστασης τους από το Ε.Κ.Α.Β., διακομίσθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», το οποίο τέθηκε σε ετοιμότητα (χωρίς να εφημερεύει) σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.). 

Οι τρείς νεκροί, δεν παρελήφθησαν από το Ε.Κ.Α.Β.".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματίας που μεταφέρθηκε στο Σωτηρία, φέρεται να είναι ο δράστης του εμπρησμού, όμως παραμένει άγνωστο πώς έβαλε φωτιά στα κλινοσκεπάσματα.