Διαβούλευση για την Κοινή Φόρμα Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, για τους εμβολιασμούς και την έγκαιρη και έγκυρη αποστολή στοιχείων από κάθε χώρα, συνδιοργάνωσε η ΓΓ Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 36 χωρών.

Στον χαιρετισμό του ο ΓΓΔΥ κ. Ι. Μπασκόζος, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στην Αθήνα, σημείωσε πως στη χώρα μας, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των πολιτικών δημόσιας υγείας, πρόληψης και αγωγής υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος σημείωσε ότι "αξιοποιήσαμε την πρόκληση της εισόδου στη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών για αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση και τους εμβολιασμούς.
Προχθές δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση για το πρόγραμμα εμβολιασμών προσφύγων-μεταναστών σύμφωνα με την οποία:

  • Οργανώθηκαν εμβολιασμοί στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, με τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. 
  • Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμών προτεραιότητας, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας. 
  • Το πρόγραμμα εμβολιασμών που εφαρμόστηκε περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν περισσότερα από 30.000 εμβόλια. Η εκτιμώμενη εμβολιαστική κάλυψη (με την πρώτη δόση εμβολίου) των παιδιών της κατάλληλης για το κάθε εμβόλιο ηλικίας είναι: 83% για Iλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα, 82% για Διφθερίτιδα-Τέτανο-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδα, 76% για Πνευμονιόκοκκο, 75% για Αιμόφιλοινφλου-έντσας τύπου b (Hib), 79% για Ηπατίτιδα Β. 
  • Η παραπάνω εμβολιαστική κάλυψη αφορά τις εξορμήσεις εμβολιασμών που έγιναν στην Ελλάδα και προστίθεται στην προϋπάρχουσα κάλυψη στις χώρες προέλευσης/διέλευσης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις από WHO-UNICEF είναι μέτρια έως σχετικά καλή. 

"Το βασικό", υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος, "είναι πως η χώρα μας είναι υγειονομικά ασφαλής. Οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και τις πιστοποιημένες ΜΚΟ, ειδικά με WHO και UNICEF επιτελούν στο ακέραιο και με επάρκεια το καθήκον τους.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως η πλήρης υγειονομική κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών είναι ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της Δημόσιας Υγείας για όλους.
Θεωρούμε πως συναντήσεις σαν αυτή είναι απαραίτητες και πολύ χρήσιμες. Είμαι βέβαιος πως τα αποτελέσματά της θα συνεισφέρουν στο τιτάνιο έργο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε όλες τις χώρες".

"Σας βγάζουμε το καπέλο"

Από την πλευρά του ΠΟΥ, ο υπεύθυνος του προγράμματος εμβολιασμών και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων του ευρωπαϊκού τμήματος του Οργανισμού κ. Robb Butler, εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους, όσον αφορά τη διακοπή ενδογενούς διασποράς ερυθράς και ιλαράς και την απόλυτα ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την καταλληλότερη χώρα για φιλοξενία της συνάντησης, συνυπολογίζοντας και την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμών προσφύγων και μεταναστών, που εκπονήθηκε από το υπουργείο υγείας υπό τον συντονισμό του ΓΓΔΥ, παρά τις δυσμενείς συνθήκες.

«Σας βγάζουμε το καπέλο, γι' αυτό το επίτευγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Butler. «Τα παραπάνω καταδεικνύουν την προσήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στους στόχους του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τους εμβολιασμούς», κατέληξε.