Για άλλη μία φορά το σοβαρό ζήτημα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά στο προσκήνιο. Ο ΠΟΥ, σε μια ύστατη προσπάθεια να προασπίσει τη δημόσια υγεία, καλεί τις κυβερνήσεις να πάψουν να βασίζονται στη φαρμακοβιομηχανία, για να επιλύσουν την κρίση.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, υπερμικρόβια που προκαλούν σήψη, πνευμονία και σαλμονέλα θα μπορούν σύντομα να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά

Τα βακτήρια, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΠΟΥ, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμία και πνευμονία. Η πιο κρίσιμη ομάδα περιλαμβάνει πολυανθεκτικά βακτήρια, που συνιστούν ιδιαίτερη απειλή για τα νοσοκομεία και για τους οίκους ευγηρίας. 

Άλλα, πιο ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, τα οποία θεωρούνται "υψηλής" και "μεσαίας" προτεραιότητας, προκαλούν πιο κοινές ασθένειες, όπως η γονόρροια και η τροφική δηλητηρίαση, που προκλήθηκε από σαλμονέλα.

"Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται και κοντεύουμε να ξεμείνουμε από θεραπευτικές επιλογές" είπε ο Dr Marie-Paule Kieny, αναπληρωτής διευθυντής του ΠΟΥ, υπεύθυνος για τα συστήματα υγείας και για την καινοτομία. "Αν αφήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς μόνες τους, τα νέα αντιβιοτικά που χρειαζόμαστε επειγόντως, δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως".

Πρόσφατα οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά - τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων - μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα ακόμη κι από τον καρκίνο.

Αν τα αντιβιοτικά χάσουν την αποτελεσματικότητά τους, βασικές ιατρικές διαδικασίες - συμπεριλαμβανομένης της μεταμόσχευσης οργάνων, των καισαρικών, των αντικαταστάσεων αρθρώσεων και της χημειοθεραπείας - θα ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο να εκτελούνται.

Περίπου 700.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα και, αν δεν ληφθούν μέτρα, έχει υπολογιστεί ότι τέτοιες μολύνσεις θα σκοτώνουν 10 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο, από το 2050.