Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας, ύστερα από την απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για 24ωρη απεργία κατά του νέου ασφαλιστικού.

Την απεργία υποστηρίζουν η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καθώς επίσης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ).

Οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στη 1 το μεσημέρι.

Ο Π.Ι.Σ. καλεί τους ιατρούς τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση, ενώ σε σχετική ανακοίνωση ο ΙΣΠ προσθέτει ότι "το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατεδαφίζει θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αξιώνοντας υπέρμετρες εισφορές, με μηδαμινή ανταπόδοση και πενιχρές συντάξεις ντροπής. Η πολυπόθητη ενίσχυση του ΕΣΥ είναι αδύνατη σε καθεστώς κακών συνθηκών εργασίας, φαλκίδευσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και δυσοίωνης επαγγελματικής προοπτικής, ειδικά για τους νέους ιατρούς που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα".

Από την πλευρά του ο ΙΣΑ, επισημαίνει ότι "Ο νέος ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος είναι ένα πρόχειρο, ανεφάρμοστο και ανθρωποκτόνο νομοθέτημα που θα οδηγήσει στην επαγγελματική εξόντωση και στην οικονομική εξαθλίωση τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέτρα για να αποτρέψουμε την εφαρμογή του".

Εργολαβικοί εργαζόμενοι
Στο μεταξύ, μια ώρα νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προγραμματίζει συγκέντρωση των εργολαβικών εργαζομένων των νοσοκομείων, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, οι 8.000 εργολαβικοί εργαζόμενοι των Νοσοκομείων βρίσκονται στον αέρα. Τους πετάνε στα σκουπίδια με την κατάπτυστη μοριοδότηση που προβλέπει ο Νόμος 4430/2016 για την πρόσληψη προσωπικού Καθαριότητας – Φύλαξης – Εστίασης.

Τονίζει πως κατά τη συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό την Πέμπτη 23/2/2017 διευκρινίστηκε ότι θα υπάρξουν μεν κάποιες αλλαγές στη μοριοδότηση, οι οποίες θα ενταχθούν στο Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, ξεκαθάρισε όμως, ότι δεν θα διασφαλίζουν την εργασία των υπαρχόντων  εργολαβικών εργαζομένων.

Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργολαβικών εργαζομένων στο Υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι εργαζόμενοι θα επιχειρήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να τους εξηγήσει τι διαφορετικό έχουν οι πρώην καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, με τις καθαρίστριες των Νοσοκομείων που εργάζονται πολλά χρόνια μέσω εργολάβων.