Το μέγεθος του πέους μπορεί να μην επηρεάζει σεξουαλικές λειτουργίες, όπως η επίτευξη οργασμού, αλλά για τους άνδρες αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς πιστεύουν ότι συνδέεται άρρηκτα με τις επιδόσεις τους στην ερωτική αρένα. Κι ενώ για την απώλεια μαλλιών ή για τα περιττά κιλά και την ακμή μπορεί κάποιος να κάνει κάτι για να τα αντιμετωπίσει, για το μέγεθος του πέους δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Πόσω μάλλον όσο διαρκεί η συζήτηση για το ιδανικό μέγεθος και ο φόβος του χλευασμού καιροφυλακτεί…

Σύμφωνα με έρευνες, το μέγεθος του πέους απασχολεί επτά στους δέκα άνδρες (ποσοστό 68,3%) και ένας στους δύο πιστεύει ότι μπορεί να το αλλάξει χωρίς να υποβληθεί σε κάποια επέμβαση. Αντίθετα, δε, με την πεποίθηση ότι ο μέσος άνδρας «κομπλάρει» όταν βλέπει ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου, φαίνεται ότι είτε δεν τον επηρεάζει η σύγκριση είτε τον επηρεάζει θετικά.

Πίσω στη νέα έρευνα τώρα, το ιδανικό μέγεθος του πέους για τις γυναίκες είναι λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο αλλά μόνο για την περιστασιακή σχέση. Για τη μόνιμη σχέση είναι αποδεκτό, ακόμη κι αν είναι μικρότερο.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το UCLA και το Πανεπιστήμιο του New Mexico και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «PLOS One». Οι ερευνητές έδειξαν σε 75 εθελόντριες για πρώτη φορά τρισδιάστατες απεικονίσεις 33 ανδρικών μορίων διαφορετικού μεγέθους. Οι απεικονίσεις αυτές βασίστηκαν στο μέσο μέγεθος του πέους σε στύση, το οποίο έχει μήκος 16 εκατοστά και περίμετρο 12,5 εκατοστά. Η χρήση των τρισδιάστατων απεικονίσεων έγινε, επειδή οι ειδικοί ήθελαν να βοηθήσουν τις γυναίκες να θυμηθούν με ακρίβεια το μέγεθος του πέους, που θεωρούσαν πιο ικανοποιητικό.

Στη συνέχεια οι γυναίκες που συμμετείχαν συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις ερωτικές εμπειρίες και τις σχέσεις τους. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το μέγεθος του πέους ήταν μεγαλύτερο όταν συνευρίσκονταν ερωτικά με έναν άντρα για μία και μοναδική φορά (το λεγόμενο και one night stand), αφού χαρακτήρισαν ως ιδανικό για τέτοιου είδους σχέσεις το πέος με μήκος σε στύση 16,3 εκατοστά κατά μέσον όρο και περίμετρο 12,7 εκατοστά. Για μακροχρόνια σχέση, όμως, το μέγεθος ήταν λιγότερο σημαντικό και μικρότερο (μέσο μήκος 16,6 εκατοστά και μέση περίμετρος 12,2).

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα οι ερευνητές εκτιμούν ότι στην περιστασιακή σχέση οι γυναίκες υποσυνείδητα προτιμούν άντρες με μεγαλύτερο πέος για να αντισταθμίσουν την έλλειψη συναισθηματικού δεσίματος. Για μακροχρόνια σχέση, όμως, ίσως προτιμούν άντρα με μικρότερο πέος για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο του πόνου κατά την ερωτική επαφή, η οποία ευλόγως θα είναι συχνή με τον ίδιο άντρα.