Τα νέα ανακοίνωσαν έγκριτοι επιστήμονες, μέλη της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρίας, σε συνέντευξη τύπου, προκειμένου να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει το συγκεκριμένο εργαλείο και, μάλιστα, διατίθεται δωρεάν για χρήση.

Το σημαντικό είναι ότι οι γιατροί, μαθαίνοντας τους εξατομικευμένους παράγοντες κινδύνου κάθε ασθενούς, μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα αντίμετρα, ειδικά αν πρόκειται ο ασθενής να υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Θωμάς Κώτσης, αγγειοχειρουργός, υπεύθυνος της Αγγειοχειρουργικής Μονάδος στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο και πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας: "Το νέο διαδικτυακό εργαλείο περιέχεται στο ανανεωμένο site της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας και μπορείτε να το βρείτε κάνοντας κλικ στο www.angiology.gr, στο οποίο θα βρείτε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τις αγγειακές παθήσεις.

Οι παθήσεις των αγγείων, μαζί με το τραύμα και τις νεοπλασίες, αποτελούν τη μάστιγα, που απειλεί τον σύγχρονο άνθρωπο".

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προδιαθέτει την έκθεση του πληθυσμού σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, η ηλικία άνω των 50. Οι ειδικοί της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρίας παρομοίασαν την αθηρωματική πλάκα με χαλίκι, που σωσσωρεύεται στο εσωτερικό των αρτηριών και τον φλεβών, δημιουργώντας μια επίστρωση σκληρή σαν τσιμέντο, η οποία προκαλεί στενώσεις.

Οι τελευταίες, με τη σειρά τους, σε συνδυασμό με την εγγενή δυνατότητα για θρόμβωση, ενίοτε προκαλούν τα οξέα αρτηριακά επεισόδια, προκαλώντας, τελικά, ισχαιμία σε ζωτικούς ιστούς.

Η σύγχρονη αγγειοχειρουργική καλείται να προφυλάξει, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τις παθήσεις των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφαγγείων, με νέες τεχνικές που γίνονται όλες διαδερμικά, χωρίς μεγάλες τομές και ανοιχτές επεμβάσεις.

Όλο το φάσμα των αγγειακών παθήσεων αντιμετωπίζεται επιτυχώς στην Ελλάδα και συνεπώς δεν είναι αναγκαίο οι ασθενείς να μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Οι δε νέοι ειδικευόμενοι αγγειοχειρουργοί μπορούν άριστα να εκπαιδευθούν στα ελληνικά νοσοκομεία, κατέληξαν οι ειδικοί.