Σοβαρή εμπλοκή με το θέμα του clawback των παρόχων υγείας, προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Οι απανωτές δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος Υγείας της Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου, περί ανείσπρακτου clawback από πλευράς παρόχων υγείας για τα προηγούμενα έτη, κινητοποίησαν την ομάδα του Giuseppe Carone να αναζητήσει άμεσα τους πόρους που έχουν προϋπολογιστεί, τονίζοντας ότι η έγκαιρη είσπραξη του clawback αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο.

Απάντηση, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, ο οποίος ανέλυσε τα οικονομικά του Οργανισμού, για να τονίσει και στους εκπροσώπους των Θεσμών ότι οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτή τη στιγμή του Οργανισμού από 1,367 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί κατά 48% στα 711 εκατ. ευρώ, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν αφαιρεθούν και τα ανείσπρακτα clawback από τους ιδιώτες παρόχους, τα οποία προκύπτουν από τους "κλειστούς προϋπολογισμούς", πρακτικά, ο Οργανισμός καλείται να εισπράξει περισσότερα χρήματα, απ’ ότι είναι να πληρώσει.

Γεγονός που σημαίνει, ότι αν σήμερα επιχειρηθεί απευθείας είσπραξη αυτών των ποσών από τους ιδιώτες παρόχους, αυτό θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στην αγορά των Υπηρεσιών Υγείας. Και αυτό δεν είναι επιθυμητό. Η πραγματική μείωση στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, φθάνει το 177%.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε στην τροποποίηση της νομοθεσίας από πέρυσι για τμηματική είσπραξη του clawback και της δυνατότητας συμψηφισμού, επισημαίνοντας ότι με σχεδιασμό μπορεί να γίνει η είσπραξη του clawback, χωρίς προβλήματα στην αγορά των Υπηρεσιών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος καλύπτει τα κενά που υπάρχουν στον δημόσιο τομέα υγείας.

Η απάντηση φάνηκε ικανοποιητική στους τεχνοκράτες των Θεσμών, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τον κ. Μπερσίμη να τους καταθέσει  άμεσα - ακόμη και σήμερα - αναλυτική πρόταση με χρονοδιάγραμμα εισπράξεων clawback και συμψηφισμών, προκειμένου να αποτυπωθεί με νούμερα η πορεία των εσόδων του ΕΟΠΥΥ.

Στην κατεύθυνση αυτή,  ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη όλων των παρόχων του Οργανισμού την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να γίνει αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης και να ενημερωθούν και οι πάροχοι για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν.

Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, ήταν το θέμα των φαρμάκων κατά το οποίο διαπιστώθηκε ότι παρά τις προσπάθειες για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, γίνεται ολοένα και επιτακτικότερη η ανάγκη για αξιολόγηση των νέων θεραπευτικών σχημάτων που έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος.
Οι τεχνοκράτες των Θεσμών ζήτησαν να ενημερωθούν για το νέο φορέα που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί.
Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας επισήμαναν ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου, εντάσσεται η ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, όπου θα συγκρίνει τις νέες θεραπείες σε σχέση τις βέλτιστες διαθέσιμες, σε συνδυασμό με το επίπεδο καινοτομίας και την ανάλυση κόστους-οφέλους. Ο νέος ανεξάρτητος οργανισμός προγραμματίζεται να είναι έτοιμος ως τον Ιούνιο και να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο φέτος.
Παράλληλα,  προωθείται η διευρωπαϊκή συνεργασία,  μέσω του δικτύου EUnetHTA, καθώς και η διακρατική συνεργασία με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του υπουργού Ανδρέα Ξανθού.
Μέχρι την εφαρμογή των παραπάνω, επίκειται αναμόρφωση της νομοθεσίας για την εισαγωγή των νέων θεραπευτικών σχημάτων στη θετική λίστα συνταγογράφησης.