Έντονη δυσαρέσκεια, οργή και αγανάκτηση εκφράζουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, για την τοποθέτηση του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Βασ. Οικονόμου κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, με θέμα τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, σημειώνεται ότι "ο κ. Οικονόμου εγκάλεσε τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ διότι δεν παρακράτησε ποσό 650 εκατ. ευρώ (το οποίο την περασμένη Παρασκευή, τηλεοπτικά, το αύξησε στα 880 εκατ. ευρώ) για το ληστρικό, αντιδημοκρατικό, ανέντιμο και ανήθικο μέτρο του Clawback.

Η επιμονή του κ. Οικονόμου, συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με δηλώσεις και με έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΠΕΙΚ, σε τηλεοπτική εκπομπή.

Συνέπεια των δηλώσεων του κ. Οικονόμου ήταν να απαιτηθεί από την τρόικα η άμεση είσπραξη του ποσού, και η παροχή προθεσμίας ως αύριο Τρίτη για σαφές χρονοδιάγραμμα είσπραξης.

Τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα όλων των ιδιωτικών κλινικών κρέμεται απο μια κλωστή, η ΠΕΙΚ επισημαίνει ότι το clawback υφαρπάζει από τις κλινικές το 50% των δαπανών για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, λόγω της αυθαίρετης κατανομής των κονδυλίων ανά κωδικό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, το 2013, σε αναντιστοιχία με την πραγματική ζήτηση και χωρίς καμία τεκμηρίωση, για υπηρεσίες που αποδεδειγμένα έχουν παρασχεθεί. Προσθέτει ότι οι ασθενείς επιλέγουν τις ιδιωτικές κλινικές διότι τις εμπιστεύονται για την επίλυση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν αφού έχουν διαπιστώσει την διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Η διοίκηση της ΠΕΙΚ, επισημαίνει ότι το ληστρικό αυτό μέτρο ήταν πρόταση Υπουργών προηγούμενων Κυβερνήσεων της ΝΔ προς την τρόικα, που είχε ως αποτέλεσμα το βίαιο κλείσιμο έως σήμερα 35 κλινικών και άλλων 5 ενταγμένων πρόσφατα στο άρθρο 99, από τις 190 που λειτουργούσαν το 2010. 

Όπως σημείωσε η ΠΕΙΚ, "το μέτρο δεν έχει καμία σχέση με την φιλελεύθερη οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την προάσπιση των συμφερόντων της μεσαίας τάξης που αποτελούσαν τον κορμό των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Βέβαια κάποιοι Βουλευτές, με τις αλλαγές των κόμματων στα οποία ανήκουν, μπορεί να μην έχουν ακόμη απαλλαχθεί από τις σοσιαλιστικές και Ευρωκομμουνιστικές ιδεοληψίες του παρελθόντος των και ξεχνώντας ή μη γνωρίζοντας την ιδεολογία του σημερινού κόμματος στο οποίο ανήκουν".

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι Ιδιωτικές Κλινικές λειτουργούν σε κάθε πόλη της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με έλλειψη ρευστότητας λόγω της καθιέρωσης, με πρόταση Υπουργών της ΝΔ, των ληστρικών μέτρων του rebate και claw back που φτάνουν το 50%, χωρίς παράλληλα να απαλλάσσονται των οικονομικών υποχρεώσεων τους γι’ αυτούς τους μήνες. Έτσι, αναγκάζονται συνεχώς να ρυθμίζουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία προκειμένου να έχουν ενημερότητες και να μπορούν να εισπράττουν τα ελάχιστα του ΕΟΠΥΥ. Και την ίδια στιγμή, ακούν Βουλευτή της ΝΔ να ζητάει να παρακρατήσουν τα 650 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πρακτικά να μην πληρωθούν τους επόμενους 8 μήνες, με συνέπεια το άμεσο κλείσιμο όλων των Κλινικών, σε όλη την χώρα.
"Αυτός είναι ο σκοπός του κ. Οικονόμου και της ΝΔ; Αυτή θα είναι η πολιτική τους όταν αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας; Ας μας το ξεκαθαρίσουν", διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γρ. Σαραφιανός.
 
Και καταλήγοντας, σημείωσε: "Η Υγεία είναι αγαθό και σημασία για τον κάθε πολίτη έχει η αποκατάσταση τυχόν προβλήματος του άσχετα εάν αυτός που το προσφέρει ανήκει στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό τομέα.

Δεν νοσηλεύουμε εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανους και μεγαλοεισοδηματίες. Νοσηλεύουμε εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανασφάλιστους, απλούς πολίτες της διπλανής πόρτας. Εμπιστεύονται εμάς και τους ιατρούς για τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε σύγκριση με το δημόσιο σύστημα.

Ποτέ καμία Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να συντάξει ένα στρατηγικό σχέδιο για την υγεία με τους δυο πυλώνες του συστήματος.

Εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε τα Δημόσια Νοσοκομεία. Απλά προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτούς τους ασθενείς που προστρέχουν σε εμάς και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους η ελεύθερη επιλογή ιατρού και θεραπευτηρίου.

Εάν η τρόικα, ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα, απαιτήσει την άμεση παρακράτηση του claw back για το οποίο έχουμε συμφωνήσει την τμηματική, μηνιαία, σε δόσεις, παρακράτηση με λογιστικό συμψηφισμό τότε να είναι σίγουρος ο κ. Οικονόμου, χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι όλες οι Κλινικές θα διακόψουν την λειτουργία τους.

Υποχρέωση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και της αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία ώστε να μην συνεχιστεί η υγειονομική κρίση που μαστίζει την χώρα και στην ανάγκη να απαιτήσουν από την τρόικα να μην μειωθούν ούτε κατά 1 σεντς οι δαπάνες υγείας.

Ένας περήφανος λαός δικαιούται να μην στερείται νέες θεραπείες, νέα φάρμακα, νέες τεχνολογίες για την αποκατάσταση της υγείας του. 

Έχει δικαίωμα στη ζωή.
Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα του.
Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα για να ασκήσουμε αντιπολίτευση...".