Στις ελλείψεις προσωπικού εστιάζουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πυρκαγιά στο Δαφνί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) τόνισε πως εδώ και πολλά χρόνια έχει επισημάνει και καταγγείλει την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων και όσον αφορά τις προσλήψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού.

Το τραγικό αυτό περιστατικό που συνέβη στο Δαφνί ήταν αναμενόμενο, όμως ανάλογα περιστατικά, ίσως λιγότερο τραγικά, είχαν συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία στο παρελθόν για τους ίδιους λόγους.

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία πλέον είναι τραγικές και αν δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς οφείλεται στην αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού.

Η ΕΙΝΑΠ επισήμανε ακόμη ότι "η ΕΔΕ δεν θα δώσει λύση, γιατί οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ελλείψεις προσωπικού και αυτοί που τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να τις καλύψουν".
 
Οι νοσηλευτές
Από την πλευρά των νοσηλευτών, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) σημείωσε πως για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο το ΨΝΑ μετατρέπεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή της επικαιρότητας, και καταδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια της Ελληνικής Πολιτείας να ανταποκριθεί στη Συνταγματική της υποχρέωση ως εγγυητής της ασφάλειας των Πολιτών σε ότι αφορά τη διαδικασία παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Παρά τις εκκλήσεις της ΠΑΣΟΝΟΠ σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας των τελευταίων ετών για προσλήψεις Νοσηλευτικού προσωπικού, παρά τις προειδοποιήσεις για τη λειτουργία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων με επισφαλείς συνθήκες και επικίνδυνες αναλογίες Νοσηλευτών – νοσηλευομένων, όλοι ανεξαιρέτως οι Υπουργοί Υγείας που θήτευσαν στα χρόνια των μνημονίων επέλεξαν την επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση του προβλήματος, και φέρουν ακέραια την πολιτική – τουλάχιστον - ευθύνη για το σημερινό αποτέλεσμα.

Μόλις τον προηγούμενο Μάιο, η Ομοσπονδία προχώρησε σε επίσημη καταγγελία αναφορικά με την αντιμετώπιση των Νοσηλευτών που προσλήφθηκαν στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ, χωρίς να έχει λάβει μέχρι σήμερα επίσημη απάντηση, και παρά το γεγονός ότι η καταγγελία απασχόλησε τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, η Ομοσπονδία δηλώνει ότι αναμένει τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διέταξε ο Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας για τη διερεύνηση του τραγικού περιστατικού στο ΨΝΑ, και θα σταθεί αρωγός στους συναδέλφους που είχαν την ατυχία να εκτελούν βάρδια και να εμπλακούν σ’αυτό, με οποιονδήποτε τρόπο κριθεί απαραίτητο.  

Οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων
Συλλυπητήρια στους συγγενείς των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, ενώ νοσηλεύονταν στο 7ο ΨΤΕ, του ΨΝΑ «Δαφνί» εξέφρασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΣΥΝΟΨΙΝΟ) ΕΣΥ Ν. Αττικής και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους ασθενείς που διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Επίσης, ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, που με αυταπάρνηση και κίνδυνο της ζωής του, άμεσα ανταποκρίθηκε και κατάφερε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, να σώσει τους υπόλοιπους ασθενείς, δίνοντας για ακόμη μία φορά μαθήματα ανθρωπιάς και επαγγελματισμού.

Όπως τόνισε η διοίκηση του Συλλόγου, "σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα Νοσηλείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας είτε στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, είτε σε γενικά είναι γνωστά και δύσκολα. Έχουν καταγγελθεί άπειρες φορές και διαρκώς επιδεινώνονται. Επίσης, είναι γνωστή η αδυναμία επίλυσής τους μέχρι τώρα από την πλευρά της Πολιτείας". 

Ο ΣΥΝΟΨΙΝΟ ΕΣΥ κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της και να οργανώσει δράσεις για ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αφορούν τη Νοσηλεία των ψυχικά ασθενών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους, αλλά και τα διακαιώματα των εργαζομένων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με πλήθος προβλημάτων, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.