Σε αναμονή για άδεια λειτουργίας βρίσκονται εδώ και 15 μήνες Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας που έχουν υποβάλλει σχετικά αιτήματα στην περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια δεν εκδίδει νέες άδειες λειτουργίας σε αντίθεση με τις λοιπές περιφέρειες της χώρας, και σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική.

Αντίστοιχα “περίεργη” στάση χαρακτηρίζεται και η στάση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), που εκτιμά πως άδειες πρέπει να δίδονται μόνον σε οφθαλμολογικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιες μονάδες πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, με αποτέλεσμα να δικαιωθούν από το Συμβούλιο Επικρατείας όσες επιχειρήσεις είχαν προσφύγει σε αυτό.

Τα παραπάνω επεσήμαναν χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) Γιώργος Χρονόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Απόστολος Μανδρέκας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δατσέρης σημείωσαν πως η διακοπή χορήγησης αδειών λειτουργίας σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) μόνο στην Αττική προκαλεί εύλογα ερωτήματα, αφού οι συγκεκριμένες μονάδες, λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε όλες τις προηγμένες χώρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στη γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από εκείνο των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών.

Η εμπλοκή αποδίδεται σε κενά στη νομοθεσία, που αφήνουν την αδειοδότηση νέων μονάδων στη διακριτική ευχέρεια στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Το προεδρείο της ΠΕΜΗΝ άφησε αιχμές κατά μεγάλων συμφερόντων "τα οποία δεν ωφελούνται από τη λειτουργία των ΜΗΝ" και επεσήμανε πως "η λειτουργία των μονάδων αναβαθμίζει τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, οι οποίοι καλύπτονται για μία σειρά από προβλήματα υγείας".

Ο κ. Χρονόπουλος διερωτήθηκε για ποιόν λόγο δεν παρέχονται νέες άδειες, δεδομένου ότι η λειτουργία των ΜΗΝ δεν έχει καμία επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και πως οι μονάδες δεν έχουν καν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Το ποσοστό των επεμβάσεων που διαχειρίζονται οι κλινικές ημέρας προς το σύνολο των επεμβάσεων ξεπερνά το 40% σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και αγγίζει το 88% στον Καναδά.

Σύμφωνα με τον κ. Μανδρέκα, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως υπάρχει μεταφορά μεγάλου ποσοστού διαγνωστικών και παρεμβατικών ιατρικών πράξεων από το ενδοσοκομειακό επίπεδο σε αυτόνομες δημόσιες ή ιδιωτικές δομές ημερήσιας νοσηλείας. Οι μονάδες αυτές, μειώνουν το κόστος και τον χρόνο διαχείρισης των περιστατικών, τη μέση διάρκεια διεξαγωγής της επέμβασης, το ποσοστό εισαγωγής σε νοσοκομείο κατά το μετεγχειρητικό στάδιο και τους δείκτες θνησιμότητας.

Δεδομένου ότι οι δομές αυτές εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες επεμβάσεις, παρουσιάζουν σαφή πλεονεκτήματα ως προς την εμπειρία και κατάρτιση του προσωπικού και την καινοτομία ως προς τα ιατροτεχνολογικά μέσα. Το κόστος διενέργειας των συγκεκριμένων επεμβάσεων αυξάνεται κατά 43% σε χειρουργικές και κατά 64% σε ορθοπεδικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων.

Ο κ. Δατσέρης υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη εξοικονόμηση παρατηρείται στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, η οποία έχει υπολογιστεί στο 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης. Ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ΩΡΛ συστήματος (6,7%).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρεμβάσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (Ι.Σ.Α.) κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Βλασταράκος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λειτουργίας των ΜΗΝ, σημειώνοντας ότι «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσει η λειτουργία των Μονάδων Ημερησίας Νοσηλείας, διότι θα υπάρξει μεγάλο όφελος τόσο των ασθενών όσο και του κράτους. Με τη λειτουργία των Μ.Η.Ν. θα μειωθούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θα αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία». 

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης είπε ότι το όφελος από την λειτουργία των Μ.Η.Ν. θα είναι μεγάλο, αφού είναι μικρότερο το κόστος σε σχέση με τη νοσηλεία, ενώ οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στο σπίτι τους και στις δραστηριότητές τους. «Στόχος μας είναι και πρέπει να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για του ασθενείς με το μικρότερο κόστος», σημείωσε.

Μελέτες

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από ομάδα ερευνητών του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), έδειξε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικά οφέλη στον κρατικό προϋπολογισμό, στα Ταμεία, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς από τον θεσμό του “χειρουργείου ημέρας”. Η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να φθάσει έως και τα 225 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο όγκος των επεμβάσεων καταρράκτη που πραγματοποιούνται σε αυτόνομες δομές ημερήσιας νοσηλείας έναντι των εντασσόμενων σε νοσοκομεία δομών ημερήσιας νοσηλείας, αγγίζει σε ποσοστό το 70% του συνόλου των επεμβάσεων καταρράκτη. Σε κάθε επέμβαση αυτού του είδους, υπάρχει εξοικονόμηση 633 ευρώ.

Ο κ. Χρονόπουλος διερωτήθηκε πως είναι δυνατό η Πολιτεία να θέτει εμπόδια στη λειτουργία ενός τόσο σημαντικού θεσμού, όταν τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να επιτευχθεί αναμφισβήτητα εξοικονόμηση πόρων με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ενδεικτικά ανέφερε πως το νοσοκομειακό κόστος είναι από 17%-70% μικρότερο για τα χειρουργεία ημέρας συγκριτικά με τις αντίστοιχες επεμβάσεις που διεξάγονται με νοσηλεία. Eπίσης, μειώνεται στο ελάχιστο, η εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω της μη παραμονής των ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ΜΗΝ συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ενώ οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στο σπίτι και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ευρωπαϊκές μελέτες δείχνουν ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών από επέμβαση σε ΜΗΝ τα οποία ξεπερνούν το 90%. Οι συντάκτες των μελετών σημειώνουν πως η μετατόπιση ασθενών υψηλότερου κινδύνου σε αυτόνομες δομές ημερήσιας νοσηλείας δεν συνεπάγεται αύξηση των δυσμενών συνεπειών για την υγεία τους, ούτε αυξάνει την πιθανότητα εισαγωγής τους για νοσηλεία.

Σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών καταγράφεται σε περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (ΜΗΝ) και νοσοκομεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη σε 129.007 περιστατικά αισθητικών επεμβάσεων. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το 2008 έως το 2013 και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο επιστημονικό περιοδικό “Therapeutic”. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι επεμβάσεις έχουν σημαντικά υψηλότερες επιπλοκές όταν πραγματοποιούνται σε χειρουργικά κέντρα ή νοσοκομεία, σε σύγκριση με εκείνες που γίνονται σε ΜΗΝ. Η διαφορά αποδίδεται σε παράγοντες που σχετίζονται με τις χειρουργικές αίθουσες και το προσωπικό αναισθησίας που δεν είναι τόσο έμπειρο σε θέματα πλαστικών επεμβάσεων ή σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τις τελευταίες δεκαετίες οι αισθητικές επεμβάσεις αποτελούν πλέον ρουτίνα σε ΜΗΝ, με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν τελειοποιηθεί τα μέτρα ασφάλειας για τους ασθενείς. Άλλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο ίδιο πεδίο, δείχνουν πως σε εγκαταστάσεις ΜΗΝ ο χειρουργικός κίνδυνος είναι κάτω από 1%. Ενδεικτικό της διαφοράς είναι πως ο κίνδυνος λοίμωξης του τραύματος κυμαίνεται από 0,5% έως 0,6% σε χειρουργικά κέντρα και νοσοκομεία και μόλις σε 0,3% σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.