Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είχε θέμα «Νεφρική Νόσος και Παχυσαρκία – Υγιής τρόπος ζωής για υγιείς νεφρούς» και οι ειδικοί, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, επεσήμαναν ότι ο διαβήτης και η υπέρταση είναι οι δυο πρώτες αιτίες για αιμοκάθαρση. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 45% των διαβητικών ασθενών καταλήγει με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

"Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και νεφρικής νόσου. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν στον πλανήτη περισσότερα από 600 εκατομμύρια παχύσαρκα άτομα, από τα οποία, δυστυχώς, 220 εκατομμύρια είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συχνότητα της νεφρικής νόσου με αίτιο την παχυσαρκία, έχει 10πλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Τα παραπανίσια κιλά αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) και για ανάπτυξη νεφρολιθίασης και αρκετών κακοηθειών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και καρκίνοι του νεφρού" τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕ, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ, Θεοφάνης Αποστόλου

Τα μέλη της ΕΝΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στον "χρυσό κανόνα" της διατροφής, με προσοχή στο αλάτι και στις ποσότητες λευκωματούχων τροφών, όπως τα κρέατα, αλλά και στα συμπληρώματα διατροφής.

"Κυκλοφορούν πολλά "παράξενα" συμπληρώματα διατροφής στην ελληνική αγορά. Την ίδια ώρα η τηλεόραση έχει γεμίσει εκπομπές μαγειρικής. Η Πολιτεία πρέπει να επιβάλει κανόνες, ως και απαγορεύσεις, στα ανθυγιεινά τρόφιμα και στα συμπληρώματα διατροφής, που δεν υφίστανται ελέγχους. Οποιοσδήποτε θέλει να πάρει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, πρέπει οπωσδήποτε να έχει ελέγξει τη νεφρική του λειτουργία" υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΕΝΕ, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ, Γεράσιμος Μπαμίχας

Η χώρα μας είναι πρώτη στην ένταξη νεφροπαθών σε κακή κατάσταση στην αιμοκάθαρση. Είναι, δε, γνωστό πως πάσχουμε από μοσχεύματα...

"Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν τα πάμε καλά. Είμαστε τρίτοι από το τέλος στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, μετά τη Ρουμανία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη... Η προληπτική εξέταση για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών είναι αίματος και ούρων" είπε η η πρόεδρος της ΕΝΕ, αναπληρώτρια καθηγήτρια νεφρολογίας στο ΑΠΘ, Αικατερίνη Παπαγιάννη.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα τέλη του 2016, στην Ελλάδα λειτουργούν 164 κέντρα αιμοκάθαρσης (10.452 ασθενείς), 80 ιδιωτικά (54% των ασθενών) και 92 δημόσια (46% των ασθενών), 33 μονάδες περιτοναϊκής κάθαρσης και 5 μεταμοσχευικά κέντρα, που έχουν, μεν, τα απαραίτητα μηχανήματα, αλλά έχουν έλλειψη προσωπικού.

Όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η ΧΝΝ είναι μια θανατηφόρα και πανάκριβη για το εθνικό σύστημα υγείας νόσος. Στη χώρα μας, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΝΕ, πάσχουμε από νεφρολόγους - ανάλογη εικόνα παρατηρείται και διεθνώς, βέβαια. Ο λόγος είναι ότι είναι μια πολύ δύσκολη ειδικότητα, με πρόβλημα στην επαγγελματική αποκατάσταση, με άλλα λόγια δεν είναι ελκυστική, κατέληξε η κα Παπαγιάννη.

Τέλος έγινε ειδική αναφορά στην υπερκατανάλωση φαρμάκων και δη μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών. Όπως εξήγησαν οι ομιλητές, αν κάποιος τα παίρνει καθημερινά για χρόνια, μπορεί να καταλήξει στην αιμοκάθαρση.