Σε αναδυόμενο πρόβλημα εξελίσσεται για τον δυτικό κόσμο η πολυφαρμακία ή η άσκοπη χορήγηση φαρμάκων στους λιλιπούτειους ασθενείς. Οι ιδιαιτερότητες του άρρωστου παιδιού, η ασυμβατότητα της αρρώστιας με την παιδική ηλικία, η εύκολη πρόσβαση του φαρμάκου από τα φαρμακεία, όλα αυτά λειτουργούν δυναμικά και αυξάνουν την πίεση των γονέων προς τους γιατρούς, οι οποίοι, με την σειρά τους, εμπλέκονται στο πρόβλημα.

Αυτά τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής ΕΚΠΑ Χρύσα Μπακούλα, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα  «Ιδιαιτερότητες της Παιδιατρικής, Δημόσια Υγεία».

Η κ Μπακούλα υπογράμμισε ότι, ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά, προσφιλή σε όλους, κατά κανόνα δεν αντιμετωπίζουν τα ιογενή νοσήματα, που είναι συνήθη στα παιδιά και μπορούν να περιοριστούν.

«Οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν στα παιδιά  τους υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, σωστή σπιτική μεσογειακή διατροφή  και άσκηση, για να τα θωρακίζουν έναντι των  ασθενειών και της πολυφαρμακίας, που μαστίζει τον δυτικό κόσμο» είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα συμπληρώματα διατροφής.

Παράλληλα εξήγησε πως για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται σωστή ενημέρωση για τους γονείς και εκπαίδευση και επανεκπαίδευση για τους παιδιάτρους.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, τέως αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, ανέφερε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για έλεγχο του μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  που παρουσίασε η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής ΕΚΠΑ, η πολυφαρμακία είναι διεθνές φαινόμενο στον δυτικό κόσμο, το οποίο έχει αναγνωριστεί την τελευταία δεκαετία.