Αν είστε από τους τυχερούς, που έχετε ακόμη τους γονείς σας, ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε πόσο συχνά τους βλέπετε και να αλλάξετε το απαιτητικό σας πρόγραμμα, για να πάτε να τους επισκεφθείτε, να μιλήστε μαζί τους και να τους βοηθήσετε σε ό,τι χρειάζονται.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA, έδειξε ότι το 43% των ανθρώπων άνω των 60 ετών νιώθει απομονωμένο. Στην έρευνα συμμετείχαν 1600 ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 χρόνια. Έξι χρόνια μετά τη μελέτη το 23%, από αυτούς που ένιωθαν μοναξιά, πέθανε, σε σύγκριση με το 14% εκείνων που απολάμβανε κάποιου είδους συντροφιά.

Η μοναξιά στην τρίτη ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη - πολύ συχνή μεταξύ των μεγαλύτερων ανθρώπων, σε γνωστική δυσλειτουργία και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο. Είναι αυτή η αίσθηση ότι δεν ανήκεις πουθενά, ότι δεν έχεις κάποιον συντροφιά και ότι δεν χτυπάει το τηλέφωνο, εξηγούν ψυχολόγοι.

Πάντως είναι πιθανό για άτομα που ζουν μόνα τους, να μην αισθάνονται μοναξιά, ενώ άλλοι, που είναι παντρεμένοι ή ζουν με άλλους, να έρχονται αντιμέτωποι με το αίσθημα της μοναξιάς. Η μοναξιά μπορεί να εξηγηθεί ως η διαφορά μεταξύ των σχέσεων που επιθυμεί κάποιος να έχει και τις πραγματικές σχέσεις που έχει τελικά.

"Η ανάγκη που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας - οι άνθρωποι που μας ξέρουν, μας εκτιμούν, μας δίνουν χαρά - όλα αυτά δεν φεύγουν ποτέ" είπε τον περασμένο Δεκέμβριο στους NY Times η Barbara Moscowitz, γηριατρική κοινωνική λειτουργός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η θεωρία πως η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν ακούγεται για πρώτη φορά.

Μελέτη του 2010 είχε δείξε πως η ανάπτυξη και η διατήρηση κοινωνικών δεσμών μπορεί να επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής. Παρεμφερή ευρήματα υποστηρίζουν ότι, τα άτομα άνω των 50 χρόνων, που είναι ικανοποιημένα από τη ζωή τους, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερα χρόνια.