Συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, από τη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Β. Λεβέντη κατά τη διάρκεια της “Ώρας του Πρωθυπουργού”.

“Το πάρτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Υγεία, για λογαριασμό μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό στοιχείο”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως  οι ευθύνες όπου υπάρχουν θα αποδοθούν, πολιτικές ή ποινικές.

 Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι ο νόμος περί παραγραφής είναι άθλιος και πρέπει να συμφωνήσουν όλοι στην αλλαγή του. 
“Δεν είναι το θέμα μας η ρεβάνς, αλλά να αποδοθεί η δικαιοσύνη”, είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα καταθέσουν πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης στην υγεία, είπε ότι "εκεί που 5 χρόνια γίνονταν μόνο απολύσεις, έχουμε προσλήψεις.
Έγιναν 6.256 προσλήψεις, από τις οποίες οι 2.200 αφορούσαν μόνιμο προσωπικό. Επιπλέον 3.600 μόνιμοι αναλαμβάνουν υπηρεσία άμεσα και άλλες 3.200 θα προκηρυχθούν.

Έχουν ήδη καλυφθεί – σημείωσε – περισσότερες από 6.000 θέσεις προσωπικού και στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 12.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 8.000 αφορούν μόνιμο προσωπικό.

 Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για την ΠΦΥ, δήλωσε πως αυξήθηκε ο αριθμός τωνΜΕΘ για να σταματήσουν τα ρουσφέτια ποιος θα μπει στις ΜΕΘ, άνοιξε  το Νοσοκομείο στη Σαντορίνη, που κάποιοι είχαν συμφέροντα να ανοίξουν ιδιωτικά δίπλα, να πηγαίνουν οι πολίτες”.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στην υγεία, με δημοσιεύματα, με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικογραφίες. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο. Όπως είναι φυσικό προκαλούν το κοινό αίσθημα, ενός λαού που έχει σηκώσει στους ώμους του δυσανάλογο βάρος.
Μιλάω προφανώς για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και το μαύρο χρήμα, που πήγαινε υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημέτερους και άραγε γιατί δεν έλεγαν τίποτα τα περίφημα μέσα ενημέρωσης 5 χρόνια και τώρα που γίνονται 5 πράγματα, υπάρχουν προβλήματα".

Ενώ για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έρευνα που ήρθε από το εξωτερικό, όπως με την υπόθεση Siemens, σημειώνοντας ότι “Το FBI έχει ασχοληθεί, εισαγγελείς στις ΗΠΑ ασχολούνται. Η πολυεθνική του φαρμάκου, επί χρόνια στην Ελλάδα είχε στήσει ένα πάρτι υπερτιμολογήσεων, επειδή η τιμή στην Ελλάδα καθόριζε τις τιμές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Κάποιοι λένε ότι ενδέχεται να είναι ένα σκάνδαλο που σε ό,τι αφορά τη ζημιά στο δημόσιο μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη Siemens”.

Αναφέρθηκε επίσης και στην υπόθεση του “Ερ. Ντυνάν” και τόνισε ότι  "η δικογραφία που εξετάζει πως κατέληξε το νοσοκομείο σε χέρια ιδιωτών, με ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, θα έρθει στη Βουλή, καθώς προσκρούει σε πολιτικά πρόσωπα". Και συνέχισε λέγοντας: “Εμείς δεν βάζουμε τις δικογραφίες στο συρτάρι, ούτε πάμε να δημιουργήσουμε θέμα εκεί που υπάρχει κίνδυνος να δυσφημίσουμε ανθρώπους χωρίς λόγο”.

Σημείωσε ότι το 2014 η δημόσια δαπάνη για την υγεία ήταν 4,7% του ΑΕΠ, ενώ η τρόικα το 2010 είχε ζητήσει να μειωθεί στο 6% από 6,8%.