Η ζωή τους είναι μάλλον απλή και δεν συγκρίνεται με τη δυτικού τύπου διαβίωση, που σχετίζεται με στρες και με πλήθος ασθενειών. Βασίζεται στο κυνήγι, στη βοσκή και στο ψάρεμα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι κάτοικοι της φυλής Τσιμάνε ζουν όπως οι πρωτόγονοι και το αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν εξαιρετικά καλή καρδιολογική υγεία - την καλύτερη στον κόσμο.

Όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του New Mexico στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet, σχεδόν κανένα μέλος της φυλής, ούτε καν οι πιο ηλικιωμένοι, ηλικίας, για παράδειγμα, 80 ετών, δεν έχουν ενδείξεις μέτριας έως σοβαρής αθηροσκλήρωσης - ένα εύρημα που από μόνο του είναι εντυπωσιακό. Οι ερευνητές παρομοιάζουν την κατάσταση των αρτηριών των ηλικιωμένων με εκείνη ενός 50χρονου αμερικανού και προσπαθούν να βρουν τι είναι αυτό που συμβάλλει καταλυτικά στην υγεία των αρτηριών.

Διεθνής επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ, τη Βολιβία, τη Γερμανία, το Περού, τη Γαλλία και την Αίγυπτο εξέτασε 705 Τσιμάνε ηλικίας άνω των 40 ετών και συνέκρινε τα ευρήματά της με εκείνα από 6.814 συμμετέχοντες στην πολυεθνική μελέτη αθηροσκλήρωσης MESA.

Οι εννέα στους δέκα είχαν πεντακάθαρες αρτηρίες, χωρίς το παραμικρό σημάδι κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

"Η διατροφή τους είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μη επεξεργασμένους, πλούσιους σε φυτικές ίνες υδατάνθρακες, συμπεριλαμβάνοντας άγρια ​​θηράματα και ψάρια. Παράλληλα δεν καπνίζουν και είναι ενεργοί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών της καρδιάς" εξήγησε η καθηγήτρια ανθρωπολογίας Hillard Kaplan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το... μενού των Τσιμάνε

Η διατροφή των Τσιμάνε αποτελείται κυρίως από ρύζι, ρίζα μανιόκα (μοιάζει με τη γλυκοπατάτα), καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, με πρωτεΐνες κυρίως από το κρέας των ζώων που κυνηγάνε (όπως αγριογούρουνα και καπιμπάρα, που είναι το μεγαλύτερο τρωκτικό στον κόσμο), που αντιπροσωπεύουν το 14% της διατροφής τους, με ανάλογα ποσοστά λίπους.

Όσο για τη φυσική δραστηριότητα των μελών της φυλής, η μελέτη έδειξε ότι μόλις στο 10% της ημέρας δεν κάνουν κάτι. Καθημερινά οι άνδρες κάνουν 17.000 βήματα και οι γυναίκες 16.000, ενώ οι ηλικιωμένοι ξεπερνούν τις 15.000 βήματα ημερησίως.

Διαπρεπείς καρδιολόγοι, σχολιάζοντας τα ευρήματα, είπαν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής των περισσότερων ανθρώπων δεν έχει καμία σχέση με εκείνον των Τσιμάνε, αλλά σίγουρα μπορούμε να πάρουμε σημαντικά μαθήματα από εκείνους. Όπως, για παράδειγμα, να μην καπνίζουμε και να μην καταναλώνουμε πολλά λιπαρά.