Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, επηρεάζει σχεδόν τους μισούς άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 ετών, ενώ ενίοτε παρατηρείται ακόμη και σε 20άρηδες.

Η προστατεκτομή, η υπέρταση, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και τα ψυχολογικά προβλήματα (χρόνιο στρες, διαπροσωπικές συγκρούσεις, άγχος απόδοσης στο σεξ, καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία κ.ά.) είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες. Και είναι γεγονός ότι άνδρας που δεν μπορεί να αποδώσει στο κρεβάτι, νιώθει "μισός" άνδρας.

Στη μελέτη συμμετείχαν δεκαπέντε άνδρες και, όπως φάνηκε, η μέθοδος έχει ποσοστό επιτυχίας λίγο πάνω από 50%, αφού οι επτά ασθενείς δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτήν. Αυτά ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (EAU17), που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Επιπλέον, έναν χρόνο μετά την αρχική ανταπόκριση, οι οκτώ ασθενείς δεν έχουν ενδείξεις υποτροπής του προβλήματός τους.

Όπως εξήγησε στο συνέδριο ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Λαρς Λουντ, καθηγητής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, η έρευνα αποτελεί την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών της συγκεκριμένης μεθόδου.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μία μεμονωμένη έγχυση βλαστοκυττάρων. Οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από τον λιπώδη ιστό της κοιλιάς των ανδρών και, αφού απομόνωσαν τα βλαστοκύτταρα, τα εισήγαγαν με σύριγγα στο πέος. Έξι μήνες αργότερα οι οκτώ από αυτούς είχαν πλήρη σεξουαλική λειτουργία, δίχως να χρειάζονται φάρμακα ή προθέσεις πέους.

Μέχρι σήμερα αρκετές επιστημονικές ομάδες έχουν εργασθεί, με στόχο την ανάπτυξη βλαστοκυτταρικών θεραπειών για τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά οι πρόοδοί τους δεν ήσαν επαρκείς σε βαθμό που οι άνδρες να μπορέσουν να έχουν μια ολοκληρωμένη συνουσία.

«Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να πρέπει κάποιος να παίρνει ένα χάπι, κάθε φορά που θέλει να κάνει σεξ» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα (του εξαμήνου) της μελέτης είχαν δημοσιευθεί πέρυσι στην επιθεώρηση EbioMedicine

Υπολογίζεται ότι οι εγχειρήσεις στον προστάτη ευθύνονται για το 13% των κρουσμάτων στυτικής δυσλειτουργίας. Λίγο καιρό μετά από κάποια προστατική εγχείρηση το 80% των ανδρών παρουσιάζει δυσκολίες στο σεξ.

Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία αναμένεται να φθάσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.