Επένδυση στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας,  ώστε παράλληλα με την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, να τεθεί στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης του συστήματος η Δημόσια Υγεία και η ΠΦΥ και να εξαλειφθούν οι ανισότητες στην Υγεία και στο προσδόκιμο ζωής, προανήγγηλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε διημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να υπερβούμε  τη λιτότητα και τους οικονομικούς περιορισμούς που προκαλεί  στην  καθολική κάλυψη, να εξαλείψουμε τις ανισότητες στην Υγεία και στο προσδόκιμο ζωής.

Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, είχε προγραμματιστεί να κηρύξει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε, και το γραφείο του επικαλέστηκε φόρτο εργασίας εξαιτίας της συνάντησης με τον Γεωργιανό Πρωθυπουργό και τη συζήτηση στη Βουλή της σύστασης προανακριτικής εξέτασης για τον Γ. Παπαντωνίου. Πάντως σημαντικό μέρος των σχολίων για την μη προσέλευση του Πρωθυπουργού, αφορούσαν τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που συνεδρίαζαν στην ακριβώς διπλανή αίθουσα του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιείται η διημερίδα... 

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι με την  απαραίτητη τεκμηρίωση και τεχνογνωσία να γίνει επεξεργασία "ενός συνεκτικού και εφαρμόσιμου Εθνικού Στρατηγικού  Σχεδίου  για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα. Ενός σχεδίου που θα μπορέσει να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις πιο έντιμες και αξιόπιστες δυνάμεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, του ΕΣΥ, του Πανεπιστημίου, των επαγγελματιών υγείας και της Αυτοδιοίκησης. 

Για να θέσουμε μετρήσιμους στόχους και με διατομεακές δράσεις,  να αντιστρέψουμε τους αρνητικούς δείκτες Δημόσιας Υγείας που καταγράφονται στη χώρα μας, όπως η παιδική παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατανάλωση αντιβιοτικών και η μικροβιακή αντοχή, τα τροχαία δυστυχήματα, η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών  και οι αναδυόμενες  εξαρτήσεις  (διαδίκτυο, ηλεκτρονικός τζόγος) στον  εφηβικό πληθυσμό κλπ".

Μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας
Στο χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, έκανε λόγο για ένα "συνεχώς μεταβαλλόμενο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου το τοπίο της υγείας στην Ευρώπη δραστικά αλλάζει. Οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι: η οικονομική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, η γήρανση του πληθυσμού, η υψηλή επίπτωση χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, οι περιβαλλοντικές απειλές με την κλιματική αλλαγή οι οποίες επηρεάζουν την υγεία μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΠΟΥ έχει υιοθετήσει ένα Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ως προς την ικανότητα παρέμβασης".
Σημείωσε όμως ότι ο πληθυσμός της Ελλάδα γερνά πιο γρήγορα από ό, τι στις άλλες χώρες της ΕΕ. Το 20% του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65. 

Τα βασικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας στη χώρα μας συνοψίζονται στα εξής: 

  • Προστασία, κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και των προσφύγων 
  • Μεταρρύθμιση, ανασυγκρότηση και διαχείριση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας 
  • Πρόληψη των μη μεταδιδόμενων - ή χρόνιων παθήσεων (Καρδιαγγειακή νόσος, Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπέρταση, ΧΑΠ) 
  • Μέτρα καταπολέμησης μικροβιακής αντοχής
  • Ενέργειες για τη προστασία της υγείας του υγειονομικού δυναμικού και της περιβαλλοντικής υγείας.