Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ήδη 120.000 επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού και άλλες 300.000 είναι με τα διαβατήρια στα χέρια, προκειμένου να βρουν αξιοπρεπή δουλειά.

Μία νέα πρωτοβουλία του ΕΙΕ, οι «Έλληνες Παγκόσμιοι Γιατροί», φιλοδοξεί να βάλει εμπόδιο στη φυγή των νέων επιστημόνων, ώστε να μετατρέψει το «drain brain» (διαρροή μυαλών) σε «brain gain» (εγκεφαλικό κέρδος) για τη χώρα. Όπως είπε ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, στόχος της ενέργειας είναι η προβολή των διαπρεπών Ελλήνων επιστημόνων που κάνουν διεθνή καριέρα. Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες επιστήμονες αντιπροσωπεύουν το 3% του συνόλου των επιστημόνων της υφηλίου, όταν ο ελληνικός πληθυσμός συνιστά μόλις το 0,02% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επιπλέον το 2012 δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Παιδικό Καρκίνο, προσφέροντας άμεσα θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες, που, υπό άλλες συνθήκες, θα είχαν, ήδη, μεταναστεύσει. Το νέο Ινστιτούτο Έρευνας επικεντρώνεται στα νανοσωματίδια, στα ογκογονίδια, στη γήρανση και στις νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες και ήδη απασχολεί 101 ερευνητές, προσφέροντας 23 θέσεις εργασίας εντός του Ινστιτούτου και απασχολώντας άλλα 78 άτομα σε επιστημονικά προγράμματα, όπως εξήγησε ο ερευνητής του ΕΙΕ, κ. Αλέξανδρος Πίντζας. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Υγείας για τον Παιδικό Καρκίνο.

Με την ένταξή τους στην πλατφόρμα οι επιστήμονες - γιατροί του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν και έμπρακτα την υποστήριξή τους στο κοινωνικό σύνολο του τόπου τους, παρουσιάζοντας και διαδίδοντας το επιστημονικό τους έργο, μοιραζόμενοι επιστημονικές γνώσεις και επαφές και συνάπτοντας επωφελείς συνεργασίες με συναδέλφους. Πρωτεργάτης σε αυτήν την προσπάθεια προσφοράς τάχθηκε ο Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, Διευθυντής του Παιδιατρικού - Ογκολογικού Τμήματος στη Harley Street Clinic του Λονδίνου και Διευθυντής Παιδο - Νευροογκολογίας στο Royal Marsden NHS Foundation Trust του Λονδίνου.