Τα οικονομικά προβλήματα του ΕΚΑΒ, που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις της κρατικής χρηματοδότησης, ο διαγωνισμός για την προμήθεια ασθενοφόρων και κινητών μονάδων μέσω ΕΣΠΑ και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα συζήτησαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Θάνος Δημόπουλος και το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Το Δ/Σ του Σωματείου ενημέρωσε τον Υπουργό για τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, ενώ ο Υπουργός ανέφερε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποδεσμευθούν οι αναγκαίες πιστώσεις με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό των ασθενοφόρων και των κινητών μονάδων, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά την πορεία και την εξέλιξη της διαδικασίας προκειμένου να τελεσφορήσει η προμήθεια.
Τέλος, έγινε αναφορά στη συνδρομή διαπιστευμένων διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα νησιά του Β. Αιγαίου με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι αυτό το μέτρο είναι έκτακτο και αφορά μόνο στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων- μεταναστών που διέρχονται από τη χώρα.

Υπόμνημα εργαζομένων
Σύμφωνα με υπόμνημα των εργαζομένων, ο προϋπολογισμός του ΕΚΑΒ για το έτος 2015 έχει μειωθεί σε σχέση με το 2014 περισσότερο από 25% και δεν μπορεί να καλύψει τα συνεχώς αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα του, τα οποία έχουν διογκωθεί τόσο από το αυξημένο κόστος συντήρησης του γερασμένου στόλου ασθενοφόρων, τόσο και από την μετάταξη των οδηγών των νοσοκομείων η οποία συντέλεσε στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων (εξαιρέσιμα, εκτός έδρας, καύσιμα, εκτέλεση ενδονοσοκομειακών διακομιδών, εξιτηρίων και διαγνωστικών εξετάσεων), ενώ παλιότερα τα κάλυπταν τα νοσοκομεία.

Θέματα ζωτικής σημασίας για το ΕΚΑΒ επίσης είναι:
- Η ανάγκη για ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ διότι τα περισσότερα οχήματα είναι κυκλοφορίας 2003 με 600-800.000 χλμ. το καθένα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και τους εργαζόμενους, παρά τον άριστο τεχνικό έλεγχο από το Συνεργείο του ΕΚΑΒ. Δυστυχώς μετά την συνεχιζόμενη καθυστέρηση του διαγωνισμού για την προμήθεια 186 νέων ασθενοφόρων, το ΕΚΑΒ έχει τεθεί από κατάσταση επιφυλακής σε κατάσταση ‘’κόκκινου συναγερμού’’ με καθημερινές αποσύρσεις ασθενοφόρών λόγω βλαβών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για νέο διαγωνισμό για την προμήθεια ασθενοφόρων ώστε να ανανεωθεί στο συνολό του ο στόλος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ .
- Η ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού - συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ είναι επιτακτική ανάγκη. Στην Αττική το ήδη υπάρχον σύστημα επικοινωνίας VHF είναι ανεπαρκές τόσο από πλευράς κάλυψης αλλά και αξιοπιστίας καθώς διανύουμε την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που οι επικοινωνίες έχουν πάρει ψηφιακή μορφή και το ΕΚΑΒ έχει γυρίσει σε απαρχαιωμένες μορφές επικοινωνιών που δεν αρμόζουν σε χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης και εγκυμονούν κινδύνους για την γρήγορη αλλά και ακριβή ανταπόκριση του ασθενοφόρου με όποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα συνεπάγεται για την ζωή του ασθενή. Πλέον τούτου αντιμετωπίζουμε  και το θέμα της συστέγασης του ΕΚΕΠΥ στους χώρους του ΕΚΑΒ που είναι απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Υγείας και σύμφωνα με τα σχέδια και τις εργασίες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, συρρικνώνουν τους χώρους του συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ καθιστώντας την λειτουργία του επισφαλή και με πολλά προβλήματα που έχουμε επισημάνει τόσο στην νέα όσο και στην προηγούμενη Διοίκηση.
- Επιτέλους να ισχύσει ο Νόμος για την λειτουργία των ΤΕΠ των νοσοκομείων, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη απεμπλοκή των ασθενοφόρων από την διαδικασία παράδοσης ασθενούς και να μειωθεί ο χρόνος άφιξης τους  προς τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.
-  Άμεσα  έκδοση  νέας προκήρυξης για την πρόσληψη μονίμων διασωστών, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις που παρουσιάζονται από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και από την υποστελέχωση παραρτημάτων και τομέων τόσο στην ηπειρωτική αλλά και στην νησιωτική Ελλάδα και άνοιγμα νέων τομέων  σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
- Πρόσληψη τεχνικού προσωπικού πανελλαδικά για την κάλυψη των αναγκών των συνεργείων του ΕΚΑΒ.
- Παρέμβαση του Υπουργείου για τον έλεγχο και την λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων.
- Αμεση αποδέσμευση ολόκληρου του ποσού του προϋπολογισμού του ΕΚΑΒ για το έτος 2015 που αφορά τις λειτουργικές δαπάνες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΕΚΑΒ , για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές από την μη διαθεσιμότητα ασθενοφόρων που  είναι κλειστά λόγω βλαβών. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες το συνταγματικό τους δικαίωμα για την έγκαιρη, δωρεάν και ασφαλή πρόσβασή τους μέσω ΕΚΑΒ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.