Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και ανύπαρκτης ρευστότητας λειτουργούν οι ιδιωτικές κλινικές, ακροβατώντας στο κενό, ως συνέπεια της παύσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) και σημειώνοντας πως ο κλάδος αδυνατεί να συνεχίσει την προσφορά υπηρεσιών.

Η Ένωση τονίζει ότι η οικονομική ασφυξία στις κλινικές, είναι αποτέλεσμα της μη καταβολής στον ΕΟΠΥΥ -εντελώς παράνομα- των εισφορών υγείας, ακόμη και της νέας θεσμοθετημένης εισφοράς υπερ ΕΟΠΥΥ, χωρίς η ελάχιστη κρατική επιχορήγηση να είναι δυνατή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, σε συνδυασμό με την αλλαγή της πιστωτικής πολιτικής των προμηθευτών σε μετρητοίς.

Σε επιστολή της Ένωσης προς τους Υπουργούς Υγείας Θάνο Δημόπουλο, Οικονομικών Γιώργο Χουλιαρακη και Εργασιας Δημήτρη Μουστάκα με την οποία ζητούν συνάντηση για αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνονται τα εξής: 

"Διανύουμε τον μήνα Σεπτέμβριο και έχουμε πληρωθεί προκαταβολή 90% των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2015, δηλαδή 2,7 μήνες στους 8. Στις οφειλές του Οργανισμού δεν πρέπει να ξεχνάμε το 10% όλου του 2012 και τους 6+6 μήνες για το 2013 και 2014 που δεν έχουν αποδοθεί, συμψηφίζοντας τα ποσά αυτά με τα ληστρικά μέτρα των rebate and claw back.

Αδυνατούμε να συνεχίσουμε την προσφορά των υπηρεσιών μας. Ένας κλάδος συνεπής επι δεκαετίες στις υποχρεώσεις του προς το προσωπικό, τους προμηθευτές, τις ασφαλιστικές και φορολογικές του υποχρεώσεις, οδηγείται καθημερινά σε αναστολή λειτουργίας μονάδων του με ιστορία δεκαετιών σε ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας στους Ελληνες ασθενείς, συντελώντας στην αύξηση της ανεργίας.

Ζητούμε την άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να βρεθεί λύση, πιθανώς με έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ώστε μέσα στο Σεπτέμβριο να καταβληθούν οφειλές 2 μηνών προς όλους τους παροχους.
Σε αναμονή συνάντησης μαζί σας το συντομότερο δυνατό".