Ενίσχυση των κεντρικών προμηθειών σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά υλικά για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας προωθεί το υπουργείο Υγείας με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει άμεσα προς ψήφιση.

Το θέμα αυτό, μαζί με την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση των κλιμακίων του υπουργείου Υγείας και των δανειστών.

Η αποσαφήνιση των κυβερνητικών προτάσεων, με τη μορφή νομοθετικών διατάξεων που θα χρειαστούν για τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων στην ελληνική πραγματικότητα, αναμένεται να εγκριθούν από την τρόικα μετά την αποστολή του σχετικού e-mail από το υπουργείο Υγείας στον επικεφαλής του τομέα υγείας των θεσμών, Giuseppe Carone, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, έγινε εκτενής ανάλυση για τον ξεχωριστό οργανισμό που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι προωθεί για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και ο οποίος προγραμματίζεται να είναι έτοιμος ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η συζήτηση στράφηκε γύρω από τον "οδικό χάρτη", τη διαδρομή που πρέπει να διανυθεί, μέχρι της πλήρη λειτουργία του νέου οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στη χώρα μας. Στο μεσοδιάστημα, θα υπάρξει ένα "πρόπλασμα" όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μια επιτροπή αξιολόγησης, ανεξάρτητη από την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα θέσει τα κριτήρια αξιολόγησης για το διαχωρισμό της πραγματικής καινοτομίας και την ανάδειξη του συγκριτικού οφέλους από τη χρήση νέων θεραπευτικών σχημάτων.

Όσον αφορά την προώθηση κεντρικών προμηθειών για τα νοσοκομεία κυρίως, οι προσπάθειες της κυβέρνησης αφορούν την αποτύπωση σε ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο θα υλοποιηθούν αυτές οι κεντρικές προμήθειες, στο χρόνο που χρειάζονται τα νοσοκομεία, προκειμένου και να εξασφαλίζονται οι καλύτερες οικονομικά προσφορές, αλλά και να μην ξεμένουν τα νοσοκομεία από τα απαιτούμενα φάρμακα και υλικά.

Στην ίδια συνάντηση, μετείχε και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτ. Μπερσίμης, ο οποίος ανέλυσε στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας την πορεία των συμβάσεων με τους παρόχους του οργανισμού και τις προσδοκίες του Οργανισμού από την προσπάθεια αυτή. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, έκανε λόγο για πάνω από 35.000 παρόχους από γιατρούς και μονάδες υγείας μέχρι προμηθευτές φαρμάκων και υλικών.
Μέσω των συμβάσεων διευκολύνονται οι ασθενείς να παίρνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζονται καταβάλλοντας μόνο τη συμμετοχή τους και χωρίς να χρειάζεται να τα προπληρώσουν, αλλά και χωρίς να χρειάζεται να καταθέτουν δικαιολογητικά και να περιμενουν την εξοφλησή τους από τον οργανισμό.
Από την άλλη πλευρά, δίνεται η δυνατότητα στον οργανισμό να ελέγχει τις παροχές θέτοντας συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός και βελτιώνεται η κατανομή των διαθέσιμων πόρων.