Έφτιαξαν ένα ρομποτικό παιχνίδι, το ARRoW, που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση παιδιών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού μέχρι και το δημοτικό.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι, που έχει ενσωματώσει χαρακτηριστικά λόγου, έκφρασης και κίνησης και είναι πολύ εύκολο στον χειρισμό. Το παιδί μπορεί να κοιμάται με αυτό ή να το παίρνει μαζί του, ενώ το μέγεθός του είναι τέτοιο, ώστε να ενισχύει τη διάδραση. «Η μορφή του λούτρινου δεν είναι τυχαία, αλλά την επιλέξαμε μετά από έρευνα» εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής κ. Νικόλαος Φαχαντίδης. «Δεν είναι απλώς ένα ρομπότ. Είναι μία καινοτόμος παιδαγωγική μέθοδος, που εφαρμόζεται με τη βοήθεια του ρομποτικού συνεργάτη, από τον γονέα, τον εκπαιδευτικό και τον θεραπευτή του παιδιού, που παρουσιάζει τη διαταραχή του αυτισμού. Η μέθοδος περιλαμβάνει διακριτά βήματα, που ξεκινούν από την πρώτη επαφή και τη σύνδεση του παιδιού με το παιχνίδι και φτάνουν στον γενικό στόχο της κοινωνικοποίησης».

Η λειτουργία του ρομπότ προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε παιδιού και δεν περιορίζει τον εκπαιδευτικό ή τον θεραπευτή στο πρόγραμμα που διαμορφώνει.

«Τα αποτελέσματα που έδωσαν οι πιλοτικές εφαρμογές επιβεβαίωσαν ότι είναι μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος, που θα μπορούσε να είναι και εμπορικά αξιοποιήσιμη» κατέληξε ο κ. Φαχαντίδης.

Το ARRoW διακρίθηκε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό TELLUS Awards - Technology Enhanced Learning, καθώς επιλέχθηκε στη νικήτρια τετράδα με τις πιο καινοτόμες εφαρμογές εκπαιδευτικής τεχνολογίας στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος των ερυενητών είναι το ARRoW να επεκταθεί και στη διαχείριση της Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας και του συνδρόμου Down.