Το όνειρο όσων βγαίνουν στη σύνταξη είναι να περάσουν όσο πιο ωραία γίνεται την υπόλοιπη ζωή τους, χωρίς κόπο και περιττές ταλαιπωρίες. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη Global AgeWatch Index, το καλύτερο μέρος για να ζει τη ζωή του ένας ηλικιωμένος είναι η Ελβετία και ακολουθούν από κοντά η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά, στην 79η θέση μεταξύ 96 κρατών, κάτω από χώρες όπως η Κύπρος (30), η Αλβανία (53), το Μπαγκλαντές (67), η Μογγολία (72) και η Τουρκία (75).

Ο δείκτης καταρτίζεται σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και καλύπτει το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών, δηλαδή γύρω στα 900 εκατομμύρια ανθρώπους. Όσο για το πώς γίνεται η κατάταξη των χωρών, αυτή βασίζεται σε μια αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνικο-οικονομική ευημερία ενός ηλικιωμένου, όπως είναι το εισόδημα, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η απασχόληση, το περιβάλλον κ.ά.       

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ασγκάρ Ζαϊντί, από το Κέντρο Ερευνών Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον είπε ότι η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη Δυτική Ευρώπη και βρίσκεται σε παρόμοια θέση με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, στο θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών (σχεδόν το 27% του πληθυσμού). Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και στο 40,8% το 2050. Το προσδόκιμο ζωής ενός 60χρονου υπολογίζεται σε 24 χρόνια, ενώ το προσδόκιμο υγιούς ζωής σε 17,4 χρόνια. Η χώρα μας, σύμφωνα με τον Δείκτη, έχει συγκριτικά τις καλύτερες επιδόσεις της στο πεδίο της υγείας των ηλικιωμένων (22η) και στην εισοδηματική ασφάλειά τους (28η), παρά την μείωση του ανά κεφαλή εισοδήματος (26.215 δολάρια) λόγω της κρίσης και το ότι μόνο το 77,4% των ατόμων άνω των 65 ετών παίρνει σύνταξη. Σε 7,7% υπολογίζεται το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών.

Στον αντίποδα η Ελλάδα έχει πολύ κακές επιδόσεις (91η) στον παράγοντα περιβάλλον, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών ικανοποίησης των ατόμων τρίτης ηλικίας από τις μεταφορές (53%), την ασφάλεια (48%) και τις ελευθερίες (39%). Βέβαια το 61% των ατόμων άνω των 50 ετών στην Ελλάδα αναφέρει ότι έχει συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορεί να βασιστεί σε μια ώρα ανάγκης.

Στην πρώτη πεντάδα είναιη Γερμανία και ο Καναδάς, ενώ την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν. Όσες χώρες - όλες στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική - επενδύουν συστηματικά, για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων (υψηλότερες συντάξεις, καλύτερη περίθαλψη, μεγαλύτερη ασφάλεια κ.τ.λ.), βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Η έκθεση, πάντως, επισημαίνει ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σήμερα συνεχίζει να έχει η Ιαπωνία (86 χρόνια), ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη. Το 73,5% των ανδρών ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι οικονομικά ενεργοί, έναντι ποσοστού μόνο 46,8% για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες που εργάζονται συνήθως αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών στη Γη θα έχει φθάσει το 16,5%, τα τρία τέταρτα από αυτούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.