Το Υπουργείο Υγείας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία για την εισαγωγή ελαίου κάνναβης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη μικρή να ανακουφιστεί από τους πόνους της.

«Είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραούλ Ελιζάλντε, πατέρας της Γκρασιέλα, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση της μεξικανικής υπηρεσίας υγείας, η οποία επιβλέπει τις εισαγωγές φαρμάκων στη χώρα. «Είναι η τελευταία μας ελπίδα. Ελπίζουμε ότι το φάρμακο αυτό θα μειώσει τις κρίσεις επιληψίας που έχει και ότι θα γίνει πιο ανεξάρτητη, ότι θα μπορεί να περπατάει, να μιλάει και να τρώει μόνη της».

Η Γκρας, όπως τη φωνάζουν οι γονείς της, η οποία ζει στη βιομηχανική πόλη Μοντερέι, στο βόρειο Μεξικό, υποφέρει από το σύνδρομο Lennox-Gastaut, μια μορφή επιληψίας που είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί. Η οικογένεια δοκίμασε πολλές θεραπείες, όπως και ραδιοχειρουργική στο κεφάλι, για να μετριαστούν οι πόνοι της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε σταδιακά. Τον περασμένο μήνα ένας δικαστής έδωσε άδεια στην οικογένειά της να εισαγάγει και να χρησιμοποιήσει κανναβιδιόλη, ένα από τα συστατικά της κάνναβης, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης, στη χώρα όπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους σε λιγότερα από 10 χρόνια λόγω της βίας που συνδέεται με τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι, σύμφωνα με τον πατέρα της Γκρασιέλα, ο γιατρός να γράψει μια συνταγή, την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι αρχές για να φέρουν το φάρμακο αυτό από τις ΗΠΑ ή από τη Νορβηγία. Στις ΗΠΑ η ιατρική χρήση της μαριχουάνας επιτρέπεται σε περισσότερες από 20 πολιτείες.