Βρετανοί επιστήμονες πρότειναν, λοιπόν, τα δημοτικά να ξεκινάνε στις 8:30 έως 9 το πρωί, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 10 και τα Πανεπιστήμια στις 11, ώστε οι νέοι - που πάσχουν από χρόνια έλλειψη ύπνου - να προλαβαίνουν να κοιμούνται περισσότερο.

Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Δρ Πολ Κέλι, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρουσίασαν το σκεπτικό τους στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης και ξεκινούν έρευνα για το θέμα, με τίτλο «TeenSleep» (Εφηβικός Ύπνος). Όπως είπαν, στις μέρες μας πολλοί έφηβοι δεν κοιμούνται πάνω από έξι ώρες το βράδυ, καθώς εξαιτίας των νέων ηλεκτρονικών συσκευών (έξυπνα κινητά υπολογιστές ταμπλέτες κ.ά.), οι νυχτερινοί «πειρασμοί» έχουν αυξηθεί.

«Οπότε η καθυστερημένη έναρξη του σχολείου θα έχει τεράστια οφέλη για τους εφήβους. Η σύγχρονη κοινωνία κακώς δίνει πολύ μικρή σημασία στο βιολογικό (κιρκαδιανό) «ρολόι», με συνέπεια να έχει απορρυθμιστεί ο βιολογικός ρυθμός των νέων, οι οποίοι κοιμούνται αργά και ξυπνάνε νωρίς» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρόνια στέρηση του ύπνου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ψυχολογία, αλλά και στην ικανότητα μάθησης των νέων. Για «τεράστιο κοινωνικό ζήτημα» έκανε λόγο ο Κέλι, καθώς οι νέοι χάνουν καθημερινά γύρω στις δύο ώρες αναγκαίου ύπνου ή δέκα συνολικά μέσα στην εβδομάδα (πλην του Σαββατοκύριακου).

Οι… τολμηροί Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν ότι στους περισσότερους ανθρώπους ηλικίας από 10 έως 55 ετών ο οργανισμός δεν είναι βιολογικά προγραμματισμένος να σηκώνονται τόσο νωρίς είτε για το σχολείο είτε για τη δουλειά, γι' αυτό, άλλωστε, καταφεύγουν στα ξυπνητήρια.  

 «Έχουμε μια κοινωνία στερημένη από ύπνο, απλώς η ηλικιακή ομάδα 14-24 ετών είναι πιο στερημένη από τις άλλες. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική δικαιολογία, προκειμένου τα σχολεία να ξεκινάνε τόσο νωρίς» είπε ο επικεφαλής της ομάδας.

Η χρόνια ανεπάρκεια του ύπνου επιδρά στον τρόπο που «δουλεύουν» τα γονίδια και ορισμένες ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, έχουν σχετιστεί και με την έλλειψη ύπνου. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Υπομονή ως το 2018, οπότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης.