Είναι άλλος ένας εθισμός της σύγχρονης εποχής... Όσοι παραδέχονται ότι έχουν εξάρτηση από "ροζ" βίντεο, φαίνεται πως έχουν δυσκολία να κρατήσουν τους δεσμούς τους. Νιώθουν ανασφάλεια και όταν, τελικά, καταφέρουν να δημιουργήσουν μια σχέση, δυσκολεύονται να τη διατηρήσουν.

Σε αυτή την περίπτωση το βάρος δεν πέφτει στην - αναπόφευκτη - σύγκριση με τους "προικισμένους" πρωταγωνιστές, αλλά έχει καθαρά συναισθηματικό υπόβαθρο.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Brigham Young δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Sex Research και συμμετείχαν σε αυτή 350 άνδρες και 336 γυναίκες. Οι εθισμένοι στην πορνογραφία δήλωσαν, μεταξύ άλλων, "Εξαιτίας του ότι βλέπω πορνό νιώθω ότι δεν μου αξίζει να βγαίνω ραντεβού", "Παύω να βγαίνω με το ταίρι μου, όταν βλέπω πορνό", "Έχω αποκαλύψει κάποια πράγματα για αυτή μου τη συνήθεια, γιατί φοβάμαι ότι αν ο σύντροφός μου το αντιληφθεί μόνος του, θα αντιδράσει αρνητικά".

Ο επικεφαλής ερευνητής Nathan Leonhardt δήλωσε: "Εκείνοι που πιστεύουν πως έχουν πρόβλημα με την εξάρτηση από την πορνογραφία, θεωρούν ότι κανείς δεν τους θέλει για συντρόφους, ότι είναι ανεπιθύμητοι ή «ελαττωματικά προϊόντα» στην αγορά των ραντεβού".

"Η ειρωνία είναι ότι, αν έχουν πραγματικά πρόβλημα να ελέγξουν την εξάρτησή τους και προσπαθούν να τη σταματήσουν, η απομόνωση και η μυστικότητα είναι κάποιοι από τους πιο λάθος τρόπους να το κάνουν αυτό".

Αυτό που έκανε εντύπωση στους ερευνητές είναι ότι, όσοι είναι περισσότερο θρήσκοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να περιγράψουν τη συνήθειά τους να βλέπουν πορνό στα κρυφά ως εθιστική, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά βλέπουν.

Ο Dr Nathan το εξηγεί ως εξής: "Ένας από τους λόγους, που πιστεύουμε ότι συμβαίνει αυτό, είναι επειδή οι θρήσκοι λένε συχνά ότι η πορνογραφία είναι ηθικά λάθος, κάτι που τους κάνει να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα, όπως κατάθλιψη και ντροπή για αυτή τους τη συνήθεια".