Από το 1697, οπότε η μητριά της Σταχτοπούτας εντυπωσίαζε για την κακία της, τη σκληρότητά της και τα υποχθόνια σχέδιά της, έχουν περάσει πολλά χρόνια και ο μύθος της κακιάς μητριάς έχει εδραιωθεί. Ποιος δεν θυμάται την εκδοχή των αδελφών Γκριμ 150 χρόνια αργότερα, αλλά και πολλών σύγχρονων παραμυθάδων...

Όμως νέα επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση) έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, μιας και δείχνει ότι, μετά από ένα διαζύγιο, η μητριά είναι συχνά η "κόλλα", που κρατά ενωμένη την οικογένεια και αποτρέπει τα παιδιά να εμφανίσουν κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις, που πολύ συχνά συνοδεύουν τον χωρισμό των γονιών τους.

Η καθηγήτρια Cara Zaharychuk, από το Πανεπιστήμιο Athabasca στην Alberta του Canada, μελέτησε δεκάδες υποθέσεις διαζυγίων, για να διαπιστώσει ότι οι μητριές βοηθάνε πολύ τα παιδιά να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση, που έπεται μιας διαμάχης και ενός διαζυγίου.

"Η άποψη της κοινωνίας περί της υποχθόνιας μητριάς πρέπει να αλλάξει. Οι μητριές δεν πρέπει, πια, να στιγματίζονται ως κακές, απόμακρες και σκληρές" είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια.

"Βοηθούν τα παιδιά να έχουν μια υγιή μετάβαση στα νέα δεδομένα και στη νέα σύνθεση της οικογένειας. Όταν η θετή μητέρα έχει έναν σαφώς προσδιορισμένο ρόλο μέσα στην οικογένεια, ο τρόπος που λειτουργούν τα μέλη της συνολικά βελτιώνεται".

Κανένα παιδί, δυστυχώς, δεν βγαίνει αλώβητο από ένα διαζύγιο κι ας είναι πλέον τα διαζύγια περισσότερα από κάθε άλλη φορά σε όλο τον κόσμο. Το διαζύγιο έχει συνδεθεί με προβλήματα συναισθηματικά, συμπεριφοράς και ψυχολογικά, όπως διαταραχές στον ύπνο, επιθετικότητα, μνησικακία, κακή επίδοση στο σχολείο, σύγχυση και φόβο εγκατάλειψης.

Όμως οι ερευνητές τείνουν να πιστέψουν ότι όλα αυτά είναι απόρροια των συγκρούσεων που προηγούνται ενός χωρισμού - με τις διαμάχες και το έντονα "πολεμικό" κλίμα στο σπίτι - παρά με τον χωρισμό των γονιών αυτόν καθαυτόν.

Έτσι, βοηθώντας τα παιδιά να ζουν σε ένα σπίτι απαλλαγμένο από συγκρούσεις, η μητριά μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου, πιστεύουν οι ακαδημαϊκοί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νέος γάμος ήταν ένα από τα έξι βασικά σημεία, που έκαναν τα παιδιά να αισθάνονται ότι ανήκουν και πάλι σε μια οικογένεια. Η γέννηση ετεροθαλών αδελφών θεωρείται, επίσης, επωφελής.

Πολλές θετές μητέρες ανέφεραν, εξάλλου, ότι ο νέος τους ρόλος ήταν απροσδόκητα ικανοποιητικός. «Σχεδόν όλες οι μητριές, που συμμετείχαν στη μελέτη μας, είπαν ότι ένιωθαν σαν αληθινές μητρικές φιγούρες και προσπάθησαν να προστατέψουν τα θετά τους παιδιά" κατέληξαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Divorce and Remarriage.