Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές (ιδεασμός, απόπειρα αυτοκτονίας, αυτοκτονία) αποτελούν μείζον ψυχοκοινωνικό πρόβλημα, σύνθετο και πολύπλοκο που πήρε στις μέρες μας διαστάσεις λόγω της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα μας.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει κυρίως συνδεθεί με ψυχική νοσηρότητα (ιδιαίτερα με την κατάθλιψη) αλλά και με κοινωνικούς παράγοντες, όπως η παρατεινόμενη ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια, που φαίνεται να πυροδοτούν τις συμπεριφορές αυτές. Στην Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνά το 25% (ενώ μεταξύ των νέων υπερβαίνει το 50%) και τη φτώχια να απειλεί το 1/3 του ενεργού πληθυσμού, το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι προληπτικές παρεμβάσεις για την αποτροπή των αυτοκτονιών θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, τις εστιασμένες παρεμβάσεις σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και στην οργάνωση εξειδικευμένων υπηρεσιών για άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και ενέργειες στα γενικά νοσοκομεία.

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία οργανώνει εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα για τις αυτοκτονίες στα χρόνια της κρίσης, αύριο Πέμπτη και ώρα 12.00 -14.00, στα γραφεία της, Παπαδιαμαντοπούλου 11, Αθήνα.

Συντονιστές: Δ. Πλουμπίδης, Αναπλ. Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ,   

                        Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

                        Α. Μιχοπούλου, Ψυχίατρος,

                        Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

 

Συμμετέχουν (αλφαβητικά):

  • Γ. Μουσσάς, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής Περ. Γεν. Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία»

Εισήγηση : «Οι αυτοκτονίες στο Γενικό Νοσοκομείο»

  • Μ. Οικονόμου, Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής,

Εισήγηση : «Το πρόβλημα της αυτοκτονικότητας»

  • Θ. Παπασλάνης, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΠΑ

Εισήγηση : «Το πρόβλημα των αυτοκτονιών»