Στo πλαίσιo του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας -  European Psychiatric Association (EPA), που έγινε στη Φλωρεντία, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ενός πανευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, με θέμα: «Ενημέρωση και βαθμός ικανοποίησης από τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές στη σχιζοφρένεια: Αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας ασθενών και φροντιστών».

Στην έρευνα συμμετείχαν 166 ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια και 468 φροντιστές ανθρώπων με σχιζοφρένεια, από την ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας αγοράς Fieldwork International και διερευνήθηκαν ο βαθμός ενημερότητας, τα συναισθήματα και οι προτιμήσεις ασθενών και φροντιστών σχετικά με τη θεραπεία.

Η έρευνα διεξήχθη σε 12 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία και ΗΒ) και ανέδειξε τους κύριους παράγοντες που επιβαρύνουν τους φροντιστές, όπως τις συνέπειες της νόσου στην καθημερινότητα, την πιθανότητα υποτροπής και επακόλουθης νοσηλείας και την ανάγκη υποστήριξης, πέραν της φαρμακευτικής αγωγής.

Το 94% των φροντιστών δήλωσε ότι πρέπει να υπενθυμίζει στον άνθρωπο του περιβάλλοντός του, που υποφέρει από τη νόσο, τη λήψη της θεραπείας του, και για το 49% αυτό συμβαίνει συχνά.

Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη και χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου, στην οποία τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και να επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής ενός ατόμου. Επηρεάζει άτομα από όλες τις χώρες, κοινωνικο-οικονομικές ομάδες και πολιτισμούς. Ο επιπολασμός της είναι παρόμοιος σε όλο τον κόσμο - σχεδόν ένα άτομο στα 100 θα αναπτύξει τη νόσο πριν φτάσει την ηλικία των 60, με τους άνδρες να κινδυνεύουν να προσβληθούν λίγο περισσότερο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια φαίνεται να χρειάζονται καλύτερες θεραπευτικές επιλογές, καθώς σχεδόν 1 στους 4 ασθενείς (23%) δηλώνει δυσαρεστημένος από την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, ενώ 14% των ασθενών δηλώνει πολύ δυσαρεστημένο. Επίσης το 27% των ασθενών θεωρεί ότι δεν τέθηκαν υπόψη του όλες οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και 1 στους 5 (21%) δεν έκανε κάποια συζήτηση με τον θεράποντα γιατρό του για τις εναλλακτικές επιλογές, που θα μπορούσε να έχει στη θεραπεία.

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στη ζωή των ανθρώπων που υποφέρουν από σχιζοφρένεια και των φροντιστών τους, και σήμερα υπάρχει μια πληθώρα επιλογών μεταξύ αγωγών, που χορηγούνται καθημερινά, και αγωγών μακράς δράσης, που χορηγούνται κάθε 15 ή 30 μέρες ή ακόμα και ανά 3 μήνες.

«Στη Janssen θεωρούμε ότι οι πιο αποτελεσματικές λύσεις προκύπτουν μέσω ανοικτών συζητήσεων μετά από ενημέρωση, μεταξύ των θεραπόντων ιατρών, των ασθενών, που πάσχουν από τη νόσο, και των ανθρώπων που τους φροντίζουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μ. Παπαταξιάρχης, διευθύνων σύμβουλος της Janssen Ελλάδος.

«Η σχιζοφρένεια είναι μια σύνθετη νόσος, που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τους ασθενείς και για τους φροντιστές τους. Συνεπώς είναι σημαντικό να είναι όλες οι πλευρές ενήμερες για τις διαθέσιμες επιλογές τους. Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς, ώστε να υποστηρίζεται κατάλληλα η προσπάθειά του για μια πιο ανεξάρτητη ζωή».