Όπως είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr Tamar Makin από το UCL, στην επιθεώρηση Current Biology, ο εγκέφαλος δεν είναι οργανωμένος έτσι, ώστε κάθε περιοχή να είναι υπεύθυνη για ένα μεμονωμένο τμήμα του σώματος, αλλά φαίνεται ότι διαφορετικές περιοχές είναι υπεύθυνες για διαφορετικές λειτουργίες.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τον Καναδά και την Ελβετία χρησιμοποίησε έναν σαρωτή MRI για να παρακολουθήσει τους εγκεφάλους ανθρώπων που γεννήθηκαν με ένα χέρι, καθώς εκτελούσαν καθημερινές εργασίες, όπως συνδιαλλαγές με χρήματα ή τύλιγμα ενός δώρου.

Βρήκαν ότι η περιοχή του εγκεφάλου, που συνδέεται με το χέρι που λείπει, ήταν ενεργή, όταν χρησιμοποιούσαν διαφορετικά μέρη του σώματος, όπως το χέρι, το πόδι και το στόμα. Το σημαντικό είναι ότι, αυτό συνέβη, όταν τα άλλα μέρη του σώματος χρησιμοποιήθηκαν για να εκτελέσουν την ίδια λειτουργία με το δεύτερο χέρι, σε ανθρώπους που είχαν και τα δυο τους χέρια.

Η Dr Makin δήλωσε: "Εάν είναι αληθινό, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ερμηνεύσει την οργάνωση του εγκεφάλου με βάση το σώμα, αντί με βάση τις λειτουργίες του. Με τρελαίνει το ότι μπορεί να κάνουμε λάθος για τόσο καιρό. Οι συνέπειες, αν αυτό ισχύει, είναι τεράστιες.

Αν εμείς, ως νευροεπιστήμονες, εκμεταλλευτούμε αυτή τη διαδικασία, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε ένα πραγματικά ισχυρό εργαλείο για την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και για την κοινωνία. Δυστυχώς αυτή η διαδικασία είναι σήμερα αρκετά περιορισμένη στον εγκέφαλο των ενηλίκων. Αλλά με το να μάθουμε πώς αυτό συμβαίνει αυθόρμητα, σε άτομα με ένα χέρι, μπορούμε να δούμε τι είμαστε σε θέση να επιτύχουμε".